OFICIUL HORTICOL: Obiective și principii de funcționare

23 mar 2024
Oficiul horticol este una din schimbările pe care sectorul public, împreună cu sectorul privat își propun să o realizeze pentru dezvoltarea pe termen lung a horticulturii din R. Moldova.
 
Misiunea Oficiului horticol este de a spori reziliența și competitivitatea atât pe piețele externe, cât și pe piața locală a produselor horticole moldovenești. Pentru asta, noi trebuie să venim cu producție calitativă, sigură și în cantitatea pe care o așteaptă consumatorul, explică Ina Butucel, Director Componentă Politici și Mediu de Afaceri, PCRR.
 
Necesitatea valorificării producției horticole pe piața locală și oportunitatea de integrare pe piețe noi prin prisma asocierii RM la UE demonstrează importanța creării Oficiului horticol în țara noastră.
 
Recentele schimbări pe plan politic, pe fundalul pandemiei, al schimbărilor climatice ne demonstrează că este nevoie de un plan strategic de acțiuni cu o viziune clară. Creșterea valorii adăugate a produselor horticole este un alt obiectiv pe care și-l propune Oficiul horticol. Aici vorbim despre facilitarea accesului producătorilor la tehnologii moderne.
 
Dialogul dintre sectorul public și privat este un aspect foarte important pentru dezvoltarea sectorului. Avem exemplul Oficiului Național al Viei și Vinului din țara noastră, dar și modelele internaționale unde producția horticolă este în topul exporturilor, menționează Ina Butucel.
 

La baza creării Oficiului Horticol din R. Moldova vor fi: sectorul fructelor și legumelor, sectorul nucifer, al strugurilor de masă, al pomușoarelor în stare proaspătă și procesată și produsele horticole ecologice. Asociațiile de profil din sector vor fi membre ale Oficiului Horticol și vor avea reprezentanți cu putere de decizie în cadrul Oficiului.
 
Printre așteptările enunțate de producătorii din țară sunt: accesul la informații despre piețele de export, despre marketing, calitatea produselor, creșterea valorii adăugate a produselor, stabilirea raporturilor de colaborare cu parteneri locali și internaționali, diversificarea piețelor de export, susține Ina Butucel.
 
Partener în crearea Oficiului horticol este și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. S-a decis că Oficiul Horticol să fie Instituție publică creată de Guvern în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu scopul de a promova politici de dezvoltare sustenabilă și rezilientă a sectorului horticol.
 
Următorii pași în procesul de constituire a Oficiului Horticol sunt:
  • Validarea conceptului oficiului horticol.
  • Aprobarea proiectului legii horticulturii.
  • Determinarea contribuției sectorului privat elaborarea cadrului de implementare.
  • Instituționalizarea oficiului horticol.
loading ...