OLEG TIRSINA, PEPINIERA VOINEȘTI: Anul acesta am exportat în premieră în Federația Rusă material săditor de nuc

02 dec 2021
În perioada 29 noiembrie - 2 decembrie 2021 inspectorii ANSA, în comun cu experții Rosselihoznadzorului au efectuat controlul materialului săditor destinat exportului în Federația Rusă. Au fost inspectate și prelevate probe vegetale și de sol din pepinierele pomicole din raioanele Drochia și Briceni, iar acestea vor fi analizate în laboratoarele acreditate din Republica Moldova și Federația Rusă.

Actualmente operatorii economici din Republica Moldova exportă în Federația Rusă material săditor viticol, pomicol.


 
Soiul autohton Pescianski și americanul Chandler
 
Solicitat de AGROMEDIA, Oleg Tirsina, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere și Director tehnic la Pepiniera Voinești ne-a comunicat că în acest an a exportat în premieră în Federația Rusă material săditor de nuc.

„Este vorba de o relație economică dintre un producător de material săditor din R. Moldova și un agent economic din Federația Rusă, care vrea să importe pomii de la noi. Nu există vreo intervenție din partea statului, e un proces care ține de relația liberă dintre agenții economici. Ulterior statul participă la partea de certificare, de inspecție, de autorizări.

Am exportat anul acesta în premieră în Rusia, soiul autohton Pescianski, destul de cunoscut de producătorii ruși, și Chandler, considerat unul dintre cele mai rentabile soiuri. Volumul exportat a fost de cca 10 mii de pomi. Am mai avut exporturi în multe țări, acum am stabilit un parteneriat cu un agent din FR și am pornit colaborarea. Sperăm în viitor să extindem cantitatea de material exportat”
, a menționat antreprenorul.



Potrivit lui, patru pepiniere exportă material săditor în Rusia și împreună s-a ajuns la un export de o valoare destul de impunătoare.

„E o oportunitate economică destul de bună pentru noi. Rusia exportă material săditor de nuc din China, de o calitate foarte proastă, și producătorii caută soluții. Mai ales că și Putin a dat indicații să înlocuiască importul de marfă cu producție autohtonă și plantează livezi de nuc pentru a avea marfă proprie pentru consum intern”, a mai spus dl Tirsina.

În ultimii doi ani, 2020 și 2021, R. Moldova a exporat în Federația Rusă material săditor pomicol - 259,6 mii bucăți, viticol – 365,1 mii bucăți.
loading ...