PÂINE MAI SCUMPĂ LA BĂLȚI. Combinatul de Panificație a majorat prețurile

27 jun 2022
Prognozele s-au adeverit. Combinatul de Panificație din Bălți a operat o nouă scumpire a pâinii. Astfel, începând de luni, 27 iunie, oamenii vor trebui să scoată din buzunare 6 lei și 50 de bani pentru o franzelă, în loc de 5 lei și 50 bani cât era anterior.

Despre aceste majorări a anunțat încă acum mai bine de o lună fostul director al combinatului, Eduard Grama:

Noi, la fel, ne pregătim pentru ajustarea prețurilor. După cum vedeți, motorina se scumpește, urmează energia electrică. Se discută la nivel guvernamental și despre majorarea prețului la gaze. Acestea trei stau la baza formării costului la pâine. Nu mai vorbim de prețul materiei prime care crește zilnic, inclusiv sarea, drojdiile care s-au scumpit dublu. Datorită faptului că a fost interzis exportul cerealelor, prețul grâului se menține, dar el va exploda odată cu și scoaterea restricțiilor. Deja combinatul cumpără făina cu preț între 7,5 și 9 lei. Prețul depinde de foarte mulți factori, a declarat în luna mai Eduard Grama.

Declarația venea după ce un alt mare producător de panificație, „Milina” majorase atunci prețurile la produsele sale. În urma ajustării prețurilor, o pâine lungă de clasa a II-a a devenit egală ca preț cu cea de clasa a I-a și costă acum 5,5 lei, o pâine albă costă acum 8 lei și o pâine feliată, 8,5 lei. Prețurile au crescut, în medie, cu 10% - 17%.

Tot atunci, cel mai mare producător de pâine din țară, „Franzeluța”, deocamdată menține prețurile pentru produsele sale. Cel puțin, asta susține directorul întreprinderii, Victor Matcov.

Și la noi situația este dificilă, dar încercăm să păstrăm prețurile, compensând pierderile prin alte categorii de produse, cum sunt pastele făinoase, biscuiții, napolitanele, torturile. Încă rezistăm, spunea atunci Victor Matcov.

„Franzeluța” a scumpit produsele de panificaţie la începutul lunii februarie. Majorarea a fost de 30%, cu excepţia pâinii sociale, care a rămas la prețul de 3 lei.
loading ...