O familie din satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă dezvoltă o afacere cu pești. Familia a înființat o păstrăvărie și crește un soi de pește care doar la munte poate fi găsit. Crescătoria este în curs de dezvoltare, iar în prezent are în jur de 5 mii de pești. Afacerea necesită multă implicare și investiții, peștii au nevoie de condiții speciale, respectate cu strictețe, susțin antreprenorii, scrie Studio L.
Natalia Verebcean din satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă este cea care a avut curajul să lanseze o afacere într-un domeniu mai puțin tatonat la noi. Acum doi ani, după o mică călătorie la munte femeia a decis să investească în creșterea păstrăvului. A căutat puiet prin țară, a găsit un singur producător și a cumpărat câteva zeci de pești pe care cu timpul i-a înmulțit. Astăzi, femeia are acasă două bazine mari în care crește pește.
Afacerea noastră s-a născut din pasiunea pentru pescuit. Timp de doi ani, am testat, am învățat cum se adaptează peștele, care sunt cerințele, riscurile. În 12 luni, păstrăvul ajunge la mărimea de 300-400 de grame. Are nevoie și de spațiu, și de cantitatea necesară de apă. Astfel, îi separăm după mărime, vârstă.
Inițial, am investit suma de 160 de mii de lei. Am participant la un grant și am obținut 96 de mii de lei, restul a fost contribuție proprie. Ne propunem să trecem la panouri solare, cheltuielile sunt foarte mari pentru energia electrică și mai avem încă multe planuri pentru dezvoltarea afacerii, povestește Natalia Verebcean.
Investiția este una destul de mare, iar secretul succesului constă în filtrele de oxigen. Peștele e destul de pretențios la condițiile de la noi, iar fiecare greșeală poate avea consecințe grave. De ceva timp, familia crește și Nisetru, o specie căutată de gurmanzi.
Cu nisetrul încă învățăm. Urmează să mai facem niște investiții. El are un termen mare de maturizare, chiar până la 3 ani. Icre depune după vârsta de 5 ani.
Până a ajunge în farfurie, peștele are nevoie de cel puțin doi ani de dezvoltare, în cazul icrelor termenul ajunge până la cinci ani. În prezent, în crescătoria familiei Verebcean putem găsi pește de la 5 cm lungime și până la jumătate de metru. Familia afirmă că își planifică să dezvolte afacerea, iar în următorii ani să mai amenajeze alte câteva bazine pentru pești.
Păstrăvul de la Slobozia ajunge în restaurantele din țară unde este foarte solicitat.