PĂȘUNATUL DE IARNĂ - COSTURI MAI MICI ȘI ANIMALE MAI SĂNĂTOASE

06 jan 2023
În țările UE este o practică obișnuită deja să țină vitele pe pășune iarna. În principal, fermierii optează pentru acest obicei pentru reducerea costurilor de producție. În plus, stimulii climatici și mișcarea în libertate asigură vitelor un sistem imunitar mai bun. Nu toate regiunile sunt însă potrivite pentru aflarea animalelor în aer liber pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă că sunt potrivite numai soluri rezistente la uzură și departe de apele subterane. Cele mai bune sunt locațiile cu soluri minerale nisipoase până la nisipos-lutos, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

De ce au nevoie vitele pe pășune

Protecția împotriva vântului este deosebit de importantă pentru bovine, deoarece acesta duce la pierderi mari de căldură. Gardurile vii, terasamentele, marginile pădurii sau soluțiile auto-fabricate din baloți de paie pot servi drept protecție.

De asemenea, este important să așterneți în mod regulat o zonă de culcare suficient de mare pentru a izola pământul rece și umed. Cantitatea de așternut ar trebui să fie între 3 și 15 kg de paie per animal. Zona așternută trebuie să fie suficient de mare pentru a găzdui toate animalele în același timp. Un acoperiș nu este absolut necesar. Temperaturile de până la -30° C nu pot dăuna bovinelor.

E nevoie de surse de apă mereu la dispoziție

Alimentarea cu apă este, de asemenea, importantă. Acesta ar trebui să fie robust și păstrat întotdeauna ferit de îngheț. Pe de o parte, adăpătorile rezistente la îngheț din magazinele specializate și, pe de altă parte, soluțiile făcute în casă ajută.

De exemplu, un butoi mai mic (GRP) poate fi introdus într-unul mai mare. Golul trebuie apoi umplut cu material izolant. Suprafața poate fi apoi protejată suplimentar de îngheț cu o bucată de lemn plutind în ea. Dacă vitele sunt hrănite prin boluri de băut, puteți umple un recipient de 5 litri cu un pahar de sare și îl puteți umple cu apă, îl închideți și apoi îl puneți în vasul de băut. Nici așa apa nu îngheață.

Locul de hrănire trebuie să fie amplasat corect

Dacă iarna se face hrănire suplimentară pe pășune, locul de hrănire trebuie să fie sigur și uscat și, dacă este posibil, să aibă în apropiere un teritoriu asfaltat, astfel încât să poată fi accesat zilnic. Dacă te bazezi pe hrănirea de rezervă, raportul animal-loc de hrănire este de cel mult 2:1. Dacă hrănirea se face prin suporturi, acestea trebuie acoperite astfel încât furajul să rămână uscat și consumul de furaj să nu scadă.
Pentru a pregăti animalele din toamnă pentru iarnă, atunci când își folosesc rezervele de grăsime corporală pentru a compensa pierderea de căldură corporală, este logic să le hrăniți în prealabil la un scor de condiție corporală de 3 până la 3,5.

Doar animale sănătoase rezistă iarnă pe pășune

Cu toate acestea, numai vitele sănătoase, în deosebi vacile care alăptează ar trebui să petreacă iarna în aer liber. Sistemul imunitar bolnav provoacă mai multe boli infecțioase și probleme de adaptare pe pășunea de iarnă. Ele beau și mănâncă mai puțin. Acest lucru crește riscul de deces.

Pășunile de iarnă nu sunt pentru începători

De asemenea, este important ca vitele să se obișnuiască să fie ținute în aer liber. Pentru că studiile din SUA au arătat că vitele care nu sunt familiarizate cu creșterea în aer liber vizitează rar zonele care sunt protejate de intemperii. Acest lucru cauzează pierderea în greutate și stresul la frig la animalele fără experiență. Prin urmare, ar trebui să exersați pășunatul în timpul fazei de creștere și mai ales să nu începeți în sezonul rece. Pentru asta, animalele trebuie să fie pe pășune încontinuu, începând din vară.
 
loading ...