PEPINIERELE SE PREGĂTESC DE ALTOIRE: Cât va costa în acest an materialul săditor de nuc?

13 jan 2022
La sfârșitul lunii februarie-începutul lui martie pepinierele din țară vor începe procesul de altoire a puieților. Pornind de la majorările de prețuri la energia electrică, produsele fitosanitare, fertilizanți, combustibil, mai mulți fermieri se așteaptă ca și puieții să coste mai scump decât anii trecuți. Dar producătorii de material săditor vin cu o veste bună: prețurile rămân neschimbate, cel puțin, în cazul puieților de nuc.
 
Ion Chitoraga, manager producere la Pomul Regal a comunicat pentru AGROMEDIA că pepiniera lor din Inești, Telenești are oferte pentru acest an.
 
„Este vorba de fermierii care și-au planificat deja plantările din primăvară și cele de toamnă. Noi lucrăm doar cu soiurile Chandler și Fernor. Anul trecut am reușit să producem în jur de 17 mii puieți. Nu este mult, dar aceasta este capacitatea pepinierei noastre.
 
Prețurile nu s-au majorat, vindem și la bucată, și angro. Puieții de un an de zile costă între 5 și 8 euro. Avem și de doi ani, doar că e mai complicat cu ei din cauza solului. Rădăcinile se dezvoltă prea tare și e dificil la scos, așa că marea majoritate preferă să crească puieți de un an”
, ne-a spus dl Chitoraga.
 
Potrivit lui, majoritatea nucicultorilor au recurs la realtoirea livezilor deja plantate, procedură efectuată direct în câmp în perioada mai-iunie. Și în cazul ofertelor privind plantațiile noi se atestă o mică scădere. Pepiniera Pomul Regal produce pentru piața locală și exportă doar nuci.
 
Pepiniera Voinești are oferte și de la fermierii din Europa
 
La Pepiniera Voinești cei 25 de angajați sunt în pregătiri pentru sezonul de altoire. Oleg Tirsina, directorul tehnic al întreprinderii și președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, ne-a relatat că au primit oferte pentru material săditor din mai multe țări: Polonia, Bulgaria, Lituania, Italia, Olanda, România.
 
„Și nu doar soiuri americane. Ne-a mirat că am avut o cerere din Italia pentru Ovata și Carpatica, două soiuri ale pepinierei, omolagate de noi, dovadă că prezintă interes pentru destul de multe destinații. Sunt varietăți specifice, de nișă, iar fructul Carpatica e unul uriaș, un pic de promovare și am putea să avem vânzări foarte bune.
 
Acum la pepinieră lucrăm cu rumegușul, pregătim terenul pentru a începe altoirea într-o lună. De azi începem tăierile, formarea coroanei, recoltarea ramurilor altoi. Capacitatea pepinierei este de 120 mii pomi pe an, în prezent oscilează între 75 și 90 mii”
, a menționat dl Tirsina.
 
El a mai subliniat că nu produc doar în funcție de comenzi. Pepiniera are un program bazat pe tendințele segentului nucicultor, adică soiurile care sunt cele mai solicitate.
 
„În același timp noi dăm și tonul, foarte mulți producători care plantează livezi așteaptă ca pepiniera să le propună ceva performant, productiv și de perspectivă. În funcție de cantitatea de portaltoi de care dispunem, se altoiesc volume destul de mari. În cursul anului materialul se rezervează. Dacă am altoi în bază de comenzi, cred că am ajunge la 10-15 mii pomi pe an. În luna martie, când este rezervată materia primă, aceasta este cantitatea solicitată.  
 
Nu am majorat prețurile, pomii costă de la 5 la 8 euro. Puieții sunt gradați pe categorii de lungimi ale tulpinelor și, respectiv, la fiecare poziție de tarif se oferă și reduceri pentru cantități mai mari. Pentru anul curent menținem același nivel de preț. De fapt, costul de bază în producerea materialului săditor este forța de muncă. Nu avem mari investiții pe partea de energie electrică sau îngrășăminte, folosim o cantitate mică și chiar dacă se măresc prețurile de cinci ori, nu ne afectează atât de mult”,
a subliniat sursa.
 
„Șapte Coline” oferă puieți altoiți sub bagheta unui consultant francez
 
Și Pepiniera „Șapte Coline” SRL din satul Ciuciulea, Glodeni, care activează de cinci ani anunță că are în vânzare puieți altoiți de nuc. Volumul disponibil pentru nucicultori este de 2 000 pomi din varietățile Fernor, Chandler și Lara.
 
Potrivit Olgăi Petrovski, administratoarea Societății, pomii sunt altoiți sub bagheta unui consultant francez, de la care proprietarii Pepinierei „Șapte Coline” au procurat, acum câțiva ani, pomii pentru livada pe care o dețin.
 
„Doritorii de a planta câte un nuc în propria gospodărie au oportunitatea de a cumpăra puieții altoiți, de 1 și de 2 ani, de cea mai bună calitate, puternici, căliți, la prețuri competitive, care se vând și cu amănuntul. Prețurile sunt următoarele: nuci altoiți anul 2 – 8 euro bucata.; nuci altoiți anul 1 – 6 euro bucata”, ne-au informat sursele.
 
„Șapte Coline” SRL dispune de toate actele necesare pentru comercializare și certificare la Agenția pentru subvenții, în cazul în care cineva vrea să sădească o mini-livadă de nuci franțuzești și sa obțină subvenții.
 
În același timp, antreprenorii vor oferi cumpărătorilor și consultații gratuite pentru întreținerea livezii și a pomilor, iar comenzile sunt livrate în orice regiune a țării.
 
loading ...