PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ DEPISTATĂ LA NORD. Unde s-a înregistrat cazul și ce acțiuni au fost întreprinse

03 jan 2022

La finele anului trecut, în urma unor teste de laborator efectuate la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA). Este vorbe despre probele recoltate de la porci domestici dintr-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni.
 
ANSA anunță că imediat ce s-a confirmat prezența virusului PPA, Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț ( cu raza de acoperire și a raionului Briceni ) a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.
 
Potrivit instituției, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.
 
ANSA a demarat procedurile de informare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.
 
De menționat că pe parcursul anului 2021 în Ucraina și România au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți. În R. Moldova, ultimul caz a fost depistat la 13.08.2021, în s. Hănășenii Noi, Leova, care a fost eradicat cu succes.
 
Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, crescătorii de porci sunt atenționați să nu utilizeze în hrană acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.
 
În context, ANSA anunță cetățenii să evite procurarea produselor alimentare din carne de porc din țările vecine. În cazul în care cineva va încerca să le introducă în țară, acestea vor fi confiscate și distruse.
 
 

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ DEPISTATĂ LA NORD. Unde s-a înregistrat cazul și ce acțiuni au fost întreprinse

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ DEPISTATĂ LA NORD

Unde s-a înregistrat cazul și ce acțiuni au fost întreprinse

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ DEPISTATĂ LA NORD. Unde s-a înregistrat cazul și ce acțiuni au fost întreprinse

loading ...