PESTE 20 MII TONE DE MERE RĂMÂN ÎN FRIGIDERE. Ce facem cu ele? Soluția ne-o spun experții

16 jun 2021
Specialiștii în marketing ai organizațiilor de producători agricoli din Moldova sunt de acord că este logic ca producătorii și comercianții „să construiască un program de export mai uniform, adică să majoreze exportul în această toamnă, fără să spere la intensitatea maximă a acestora în perioada iarnă-primăvară”.
 
Concluzia a fost făcută în baza datelor privind dinamica exporturilor în iarna și primăvara anului 2021. Potrivit estimărilor experților, Moldova a exportat aproximativ 120 de mii de tone de mere din recolta din 2020 până la începutul acestei luni. Mai mult, în 2021, din ianuarie până în mai inclusiv, aproape 84 de mii de tone de mere au fost trimise în străinătate din țară. Cu toate acestea, traderii au rămas cu mult în urma programului de export anticipat.
 
Potrivit estimărilor Asociației Moldova Fruct, aproximativ 10-20 mii tone de mere rămân în frigiderele întreprinderilor horticole și comerciale. Șansele de a le exporta luna aceasta sunt mici. În anii precedenți, volumul exportului de mere în iunie, comparativ cu luna mai, a scăzut de câteva ori - până la 3-5 mii tone. În situația actuală, principalul canal de realizare a merelor rămân întreprinderile producătoare de concentrat de mere.
 
Operatorii pieței de fructe din Moldova susțin că problema a apărut datorită faptului că toamna trecută, în ciuda tendinței din anii precedenți, volumul exporturilor de mere moldovenești a scăzut: în septembrie - 9,5 mii tone, în octombrie - 6,7 mii tone, în noiembrie - 6,4 mii tone. În septembrie-noiembrie 2019, exportul cu mere a crescut de la 9 la 18 mii tone. În toamna anului 2018, volumul s-a menținut la nivelul de aproximativ 19-21 mii tone pe lună.
loading ...