PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

Pentru a obține certificatul GLOBALG.A.P. și a avea undă verde la exportul de mărfuri pe piața din UE, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească un șir de condiții. În total, cca 259 - minore, majore și recomandabile. Despre pachetul de acte necesare și valorea certificatului, doctorul în pomicultură, Ananie Peșteanu, a discutat cu agricultorii din zece raioane în cadrul Programului de Extensiune lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și implementat de Federația Agricultorilor din Moldova, FARM.
 
Într-un interviu acordat FARM, dl Peșteanu a reiterat că acele condiții
recomandabile și majore trebuie îndeplinite în mod obligatoriu.
 
„Când ești sigur că ai pregătit toate actele pentru a trece certificarea, faci o cerere către una dintre organizațiile care efectuează auditul extern. La noi sunt două companii în vogă, pentru aceste servicii se plătește în funcție de suprafața de care dispune agricultorul. Nu pot să spun suma, pentru că se încheie un contract în care se stabilește data și prețul. Și vine auditul și verifică acele 200 și ceva de cerințe. Dacă se constată  unele abateri sau nu sunt îndeplinite anumite condiții, atunci se oferă o perioadă pentru a înlătura toate aceste neconformități”
, a explicat dl Peșteanu.
 
Valabilitatea certificatului GLOBALG.A.P. este de un an și producătorii trebuie să repete procedura la fiecare recoltă. Datorită criteriilor menționate însă fermierii învață să fie mai responsabili atât cu angajații, cât și cu produsele.
 
„Există întreprinderi care de 10, 12 ani la rând se certifică și dacă au acest certificat pentru mere, dar se gândesc să obțină pentru un alt produs, ei deja cunosc procedura și mecanismul și le este mult mai ușor. În plus ei se străduiesc să mențină tehnologia la nivelul respectiv, acea igienă în cadrul întreprinderii și multe alte lucruri.
 
Tot mai mulți fermieri se certifică. Cei mai mulți sunt producători de struguri de masă și prune. Din 2021 am început a certifica și caise. Sunt una ori două întreprinderi de producere a cireșului. Din discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți exportatori, chiar și Rusia, în timpul apropiat o să înceapă a cere certificatul respectiv”,
a menționat doctorul în pomicultură.
 
Procedura de certificare trebuie începută prin decembrie, nu înainte de a decide spre care piață vrea să se orienteze producătorul.
 
„Dacă antreprenorul vrea să exporte producție în Germania, trebuie elaborată schema de tratare cu produsele de uz fitosanitar corespunzător Germaniei. Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să deschidă site-ul Uniunii Europene, unde va găsi lista de produse de uz fitosanitar și să verifice recomandările pentru fiecare produs și fiecare țară. În ultimul timp marfa este testată și de laboratoarele din Europa, acreditate și care oferă analiza solului, diagnostica foliară a frunzelor, la apă”, a subliniat dl Peșteanu.
 
sursa:agrofarm.md
 
loading ...