Reproducerea naturală a peștilor din Nistru este serios compromisă în această primăvară, din cauza nivelului scăzut al apei și a lipsei viiturii ecologice, un fenomen esențial pentru echilibrul ecosistemului acvatic. Potrivit Ecopresa.md, specialiștii atrag atenția că mai multe specii de pești, în special cele fitofile, se află în pericol din cauza condițiilor nefavorabile, scrie Ecopresa.
Nivelul scăzut al apei este cauzat de precipitațiile reduse în Carpații ucraineni, dar și de rezervele insuficiente de apă în lacul de acumulare Dnestrovsk, din Ucraina. Aceste condiții împiedică desfășurarea viiturii ecologice de primăvară, a doua oară consecutiv, fapt ce afectează grav procesul de reproducere al peștilor.
Peștii se înmulțesc atunci când râul se revarsă și inundă luncile. Acum nivelul este scăzut, iar debitul e de doar 100 m³/s. În asemenea condiții, nu putem vorbi despre o reproducere eficientă, a declarat Ilia Trombițki, directorul Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-TIRAS”.
În mod natural, viitura de primăvară reprezintă o „revărsare” a râului, care permite inundarea luncilor și îmbogățirea habitatelor acvatice, esențiale pentru reproducerea speciilor de pește și pentru sănătatea întregului ecosistem. În lipsa acesteia, speciile fitofile, care își depun icrele pe plantele acvatice, nu mai au unde să se înmulțească.
Deși în ultimele zile s-au înregistrat ploi cu lapoviță în Carpați, acestea au ridicat nivelul apei în lacul Dnestrovsk cu doar 30 de centimetri, ajungând la 117,5 metri deasupra nivelului mării. Pentru a permite o viitură controlată, nivelul ar trebui să atingă cel puțin 121 metri, explică experții.
Efectele sunt pe termen lung: risc de scădere a populațiilor de pești
Potrivit specialiștilor, reproducerea slabă din acest an ar putea duce la o scădere drastică a populației piscicole. Situația este comparabilă cu cea din 2022, când lipsa apei a afectat semnificativ rezervele de pește. Singura specie care pare să reziste este heringul de Dunăre, care nu are nevoie de ape revărsate pentru a-și depune icrele.
Este clar că fără această viitură ecologică, reproducerea naturală a peștilor e compromisă. Nu putem avea rezultate pozitive în aceste condiții, a adăugat Ilia Trombițki.
Deși Ucraina controlează barajele și deversările, ecologiștii nu acuză autoritățile vecine, ci atrag atenția asupra consumului excesiv de apă pentru producerea de energie electrică în primăvara anului trecut.
În acest context, ecologiștii subliniază importanța creșterii rezervelor de apă în lacul de acumulare Dnestrovsk, pentru a asigura, în viitor, suficiente resurse atât pentru reproducerea peștilor, cât și pentru irigații, biodiversitate și echilibru ecologic în partea de jos a Nistrului.