PLĂCINTELE DE LA BARDAR AU TRECUT PRUTUL ȘI AU AJUNS PE RAFTURILE DE LA BUCUREȘTI

07 sep 2022
Brutăria Bardar din raionul Ialoveni este una din companiile moldovenești cunoscută și peste hotarele țării. Întreprinderea produce plăcinte congelate, cu zece tipuri de umpluturi, produse ce sunt comercializate în rețelele de supermarketuri sau sunt coapte și realizate în rețelele de benzinării. De anul trecut, plăcintele de la Bardar au ajuns și la Iași, și București, în România.

Lunar, întreprinderea pune la înghețat până la 50-60 de mii de plăcinte. La Bardar, se întâmplă uneori să fie pană de curent, riscând să compromită stocul de câteva mii de plăcinte aflat la congelare.

Afacerea noastră a pornit acum 22 de ani, ca o inițiativă de a oferi consumatorilor de aici, din Bardar pâinică proaspătă. Noi suntem a doua generație de administrare a afacerii, o generație care a venit cu multe inovații.

Păstrând tradițiile de aici din Bardar, am încercat să le dăm o formă mai frumoasă, să le dăm aspect exterior mai atrăgător, dar, de asemenea, să mergem și pe semifabricate congelate.
Brutăria Bardar este una dintre afacerile care a beneficiat în ultimii ani de mai multe granturi oferite de ODA (fosta ODIMM – Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii).  

La începutul anului 2022, a obținut la începutul anului uun grant în valoare de 2 milioane de lei pentru retehnologizare și internaționalizarea afacerii. Alte 2 milioane de lei au reprezentat contribuția proprietarului. Directorul și co-proprietarul companiei, Victor Nistorică, spune că din acest grant a cumpărat inclusiv un congelator și un generator electric, securizându-și, astfel, afacerea.

În cadrul ultimului proiect acceptat spre finanțare, compania își va moderniza utilajul de producere a produselor de panificație, o parte din utilaje deja au venit, iar altele sunt pe drum.

Această brutărie nu ar fi fost unde este astăzi, fără suportul programelor de stat. Cu acest grant suntem în proces de transformare totală. Am achiziționat utilaje mai noi și mai inteligente, cu setări automatizate, utilaje mai econome, ceea ce înseamnă un consum mai mic de energie și de gaz. Inovația noastră este instalația care congelează plăcintele la -30 de Grade. Ea ne ajută să creăm și să păstrăm un stoc de până la 30 de mii de plăcinte. Practic o să dublăm capacitatea de producție, povestește antreprenorul.

Am deja 3 ani lucrați în această companie. În momentul când am venit aici, ca număr de angajați erau aproximativ 13-14. În prezent, acesta este de 3 ori mai mare, povestește Dorin Platon, șeful secție producere.Potrivit directorului interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, circa 50 de milioane de lei au fost alocate în 2022 pentru programul de retehnologizare și eficiență energetică. Asta deoarece acum a devenit mai acută problema costurilor la energie. Din aceste resurse ar urma să fie sprijiniți până la sfârșitul anului circa 100 de antreprenori.

Programul este preconizat pentru trei ani. Acesta urmărește micșorarea costului din factura lunară la energie, prin instalarea surselor alternative sau prin echiparea cu utilaje mai eficiente energetic. La anul, la fel sunt prevăzute resurse financiare bugetare. Mai mult ca atât, suntem în discuții cu parteneri externi pentru a suplini bugetele programelor noastre de granturi, inclusiv pentru programul de retehnologizare, cu resurse de la Delegație UE sau alți donatori, spune Dumitru Pîntea.

Începând cu luna august, întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de suport financiar nerambursabil de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), de până la 2 milioane de lei, pentru înlocuirea echipamentului și reducerea costurilor de producere. Astfel, companiile pot deveni mai competitive, cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de către stat.

PLĂCINTELE DE LA BARDAR AU TRECUT PRUTUL ȘI AU AJUNS PE RAFTURILE DE LA BUCUREȘTI

PLĂCINTELE DE LA BARDAR AU TRECUT PRUTUL ȘI AU AJUNS PE RAFTURILE DE LA BUCUREȘTI

PLĂCINTELE DE LA BARDAR AU TRECUT PRUTUL ȘI AU AJUNS PE RAFTURILE DE LA BUCUREȘTI

loading ...