Păstrarea bradului în ghiveci în casă este, totuși, o soluție temporară. Pentru a putea crește un brad în ghiveci, e nevoie de spațiu deschis. Poate fi o terasă, un balcon neacoperit, sau o mică grădină. În interiorul casei, bradul nu se va simți în largul său. Și, de cele mai multe ori, se va usca într-un timp destul de scurt. După aproximativ o lună, va trebui fie să muți ghiveciul afară, fie să replantezi bradul în grădină.
Citește și: BRAZII DE CRĂCIUN SUNT GATA SĂ ADUCĂ SĂRBĂTOAREA ÎN CASELE MOLDOVENILOR
Plantarea bradului în ghiveci
Puietul de brad se plantează în ghivece cu dimensiuni generoase. Atât rădăcina, cât și planta în sine se vor dezvolta rapid și vor avea nevoie de spațiu. Pământul pe care îl folosești trebuie să fie afânat și să nu conțină foarte mulți nutrienți. Apa trebuie să pătrundă rapid și fără probleme în sol. Asigură un bun drenaj al apei – apa care stagnează în jurul rădăcinii poate cauza putrezirea și/sau mucegăirea acesteia.Udă bradul în ghiveci moderat și asigură-te că solul se usucă ușor între udări. Monitorizează planta pentru a vedea cum reacționează la cantitatea de apă oferită și ajustează schema de udare după necesitate.
Îngrijirea bradului în ghiveci va fi simplificată dacă alegi să-l plasezi într-un loc răcoros al casei unde temperatura nu depășește 20⁰C. Dacă aerul este prea uscat, acest lucru îl poate afecta și există riscul ca el să se usuce. Poți să îl uzi din când în când cu pulverizatorul pentru a recrea un mediu umed, mai ales dacă locul în care locuiești este foarte uscat.
Pe perioada iernii, dacă păstrezi ghiveciul afară, nu uda bradul deoarece se află în perioadă de repaus vegetativ. În această perioadă coniferul tău are nevoie de răcoare și de aer proaspăt. După ce trece de perioada de repaus, replantează bradul în grădină. Sau, păstrează-l în ghiveci însă la exterior.
Nu supune planta la schimbări bruște de temperatură și condiții de umiditate. O bună dezvoltare necesită perioade de tranziții atunci când vorbim despre schimbări de condiții de temperatură, sol și umiditate.
Nu păstra bradul în bătaia directă a razelor solare și nu îl așeza în apropierea surselor de căldură. În perioadele călduroase, îl poți uda zilnic (nu aștepta până când pământul se usucă), însă ai grijă ca apa să fie bine drenată. Nu folosi fertilizatori sau substanțe nutritive, acestea putând cauza uscarea bradului tău. Bradul preferă lumina naturală, se ține în prezența luminii naturale pentru cel puțin 7, 8 ore în fiecare zi.
Sursa:flowertime.ro