PLANTELE MEDICINALE ȘI AROMATICE – printre cele mai puțin afectate de secetă. Producătorii se bucură și de piața de desfacere bună

26 jul 2022
Într-un an secetos, în care fermierii privesc cu disperare cum li se pârjolesc la propriu culturile pe câmp, când recolta de grâu a fost la jumătatea așteptărilor, iar porumbul și floarea soarelui sunt aproape în totalitate compromise, cultivatorii de plante aromatice și medicinale sunt printre puținii care se pot bucura de rentabilitatea culturilor cât de cât bună.

Mai rezistente la condițiile climaterice nefavorabile, acestea au demonstrat toleranță bună la lipsa de umiditate din sol, astfel, efectele secetei fiind mai mici. În medie, lanurile de plante aromatice și medicinale au fost afectate în proporție de 30%, un rezultat bun pentru anul extrem de secetos, susține Iurie Ușurelu, președintele Asociației Cultivatorilor de Plante Aromatice și Medicinale Aromeda.

Nu există culturi care să nu aibă nevoie de umiditate. Totuși, în sectorul plantelor aromatice și medicinale trebuie să ținem cont de faptul că ele sunt mult mai rezistente de secetă, comparativ cu culturile tradiționale. Mai mult, calitatea uleiului de lavandă, în acest an, este foarte bună. Dacă vorbim de culturile cum sunt menta, melisa, cotovnicul, monarda, dacă au fost cultivate cu respectarea tehnologiilor, semănate din primăvară, au arătat rezultate nu din cele mai rele,  a declarat pentru AGROMEDIA, Iurie Ușurelu.

Fermierii sunt pe final de a aduna pentru prima recoltă din acest an, așa cum o bună parte din culturi au 2 recolte pe an, iar pe câmpurile irigate, chiar și 3.

Dacă spre sfârșitul lunii iulie, început de august vom mai avea un ciclu de ploi, atunci situația va fi și mai bună. Cei care au sisteme de irigare, în august, strâng a doua recoltă, iar în octombrie – a treia. În celelalte cazuri, în septembrie, vom strânge a doua recoltă.

Președintele asociației susține că fermierii care cultivă plante aromatice și medicinale sunt norocoși atunci când vine vorba despre piață de desfacere. Așa cum în ultimii ani tendința de consum a ceaiurilor FITO și curative, a produselor cosmetice naturale, a tratamentelor BIO este în continuă creștere, cererea plantelor medicinale pe piață este una destul de mare. Acestea sunt la mare căutare atât în industria alimentară, cât și în cele cosmetologică și farmaceutică.

O spun cu toată certitudinea că piața de desfacere este în așteptarea culturilor noastre. Vorbim aici de țările baltice, Europa, rămâne doar să ne conformăm la cerințele acesteia. Ca și efect economic, de reziliență climatică, ca și posibilitate de dezvoltare a unei afaceri în zonele rurale creșterea plantelor medicinale și aromatice este un domeniu favorabil. Mai mult, anul acesta statul oferă sectorului și posibilități mai mari de subvenționare. Potențialul de dezvoltare a acestui sector în țara noastră este unul foarte mare, susține președintele Aromeda.

Ceea ce ne lipsește și urmează să dezvoltăm este insuficiența specialiștilor calificați în domeniu, menționează Iurie Ușurelu. Mai ales că, în ultimii ani se observă o sporire a interesului fermierilor moldoveni pentru creșterea plantelor aromatice și medicinale.

Comparând cu anii 80, când Moldova era printre cele mai dezvoltate țări în acest domeniu și avea o listă mare de specialiști, acum au rămas foarte puțini la Universitatea de Stat și câțiva la Institutul de Genetică și atât. E un domeniu specific, care necesită efort integru: financiar, consultativ și cel de asociere pentru a putea accesa piața de desfacere.

Ce se face acum în Moldova, este un proces de integrare, asociere a producătorilor agricoli, un pas bun pentru dezvoltare. Avem în desfășurare un seminar informativ, organizat de Aromeda, cu suportul ODIMM, acum ODA, la care s-au înscris 50 de persoane, când noi ne așteptam la un număr de 15 fermieri, precizează Iurie Ușurelu.  

Statisticile arată că în ultimii 7, 8 ani, la nivel mondial, comerțul cu plante aromatice, etero-oleaginoase și condimentare a crescut cu 32%.
loading ...