ECHINACEA – PLANTA CARE ÎNFLOREȘTE CONTINUU ȘI ÎNTĂREȘTE IMUNITATEA

16 mai 2023
Echinacea este o plantă cu multiple utilizări: înfrumusețează grădina, fiind în floare o perioadă lungă de timp; este o plantă medicinală, utilizată în tratarea răcelii și întărirea imunității. De asemenea, echinacea se dezvoltă foarte bine lângă răsadurile de legume şi are capacitatea de a le proteja de dăunători.

Echinacea creşte spontan, dar poate fi foarte uşor cultivata ca plantă medicinală. Nu este o plantă specifică florei de la noi, dar se poate adapta foarte uşor la condiţiile din țara noastră. Este bine cunoscută pentru beneficiile multiple pe care le are pentru întărirea imunității, fiind utilizată, mai ales, în tratarea răcelii.Echinacea nu este atât de pretențioasă, însă are nevoie de un sol gras. Gunoiul de grajd este excelent pentru ea, cu condiția să fie împrăștiat și amestecat cu pământul în care vor fi plantate seminţele, încă din toamnă.

Citește și: Cum se crește aloe vera

Există mai multe soiuri de Echinacee, dar cel mai bun pentru grădini şi cultură este Echinacea purpurea. Echinacea este de cele mai multe ori asemănătoare cu o margaretă cu petale mov, dar există şi flori cu diverse culori care se potrivesc oricărei grădini. Doar trei soiuri sunt confirmate ca având efecte medicinale: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida și Echinacea purpurea.
 

Cum se cultivă echinacea purpurea

Însămânțarea se poate face până la începutul lunii mai, planta având perioadă de înflorire de la sfârșitul lunii august până la primul îngheț. Echinacea creşte bine în locurile luminate, în soare, are nevoie de apă, dar nu în exces şi se dezvoltă, de cele mai multe ori, viguros.Planta ajunge la o înălțime de 30 – 60 centimetri. Înfloreşte eşalonat, în mai multe etape, de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii septembrie. Pe timpul verii, Echinacea se udă ori de câte ori este nevoie.

Este de dorit să asiguri un spațiu generos pentru dezvoltarea plantei, ca să nu fie nevoie să rărești, ulterior planta. Sămânța de echinacea se pune în cuiburi lăsând distanță de 40-50 de centimetri între acestea. După plantare se asigură o udare consistență pentru că semințele să încolțească rapid.

Citește și: Cum să cultivăm plante medicinale și aromatice acasă

Cultura de echinacea sau cuiburile decorative de Ecinaceea nu trebuie îngrijite sau tratate în mod special, planta fiind foarte rezistentă, dar este necesar să îndepărtezi buruienile care pot sufocă plantă. În stadiul de creștere va trebui să cureți constant terenul de plante invazive.

În primul an de vegetaţie, planta formează o rozetă de frunze și înflorește abia în al doilea an.


 

Cum se recoltează echinacea

Florile se culeg an de an cu secera sau foarfeca de vie. Uscarea plantei proaspăt recoltate se face pe cale naturală la umbră în spaţii special amenajate, cu așezare în strat subțire. Din planetele uscate se poate face ceai sau diferite siropuri.

Citește și: Cum se cultivă facelia

Echinacea – beneficii pentru creșterea imunității

Echinacea este ideală pentru creșterea imunității. Aceasta conține mai mulți compuși chimici care stimulează sistemul imunitar și care au o valoare terapeutică semnificativă. Câteva dintre cele mai cunoscute substanțe care se găsesc în echinacea sunt: vitamina C, uleiurile esențiale, inulina, flavonoizii și polizaharidele.Extractele din tulpină sunt considerate cele mai eficiente. În Germania, tulpinile speciei de echinacea purpurea sunt de fapt aprobate drept remedii naturiste pentru infecțiile urinare, respiratorii, răceli și pentru leziunile care se vindecă mai lent.

Citește și: Cultivare plante medicinale și aromatice

De asemenea, echinacea este utilizată pentru:
  • Lupta împotriva cancerului
  • Ameliorează durerile
  • Poate avea efect laxativ
  • Este un bun agent antiinflamator
  • Ameliorează problemele pielii
  • Ajută la îmbunătățirea stării psihice
  • Ameliorează problemele respiratorii superioare
  • Combate infecțiile
  • Este bogată în antioxidanți
Citește și: CÂND SE PLANTEAZĂ GLADIOLELE?

Sursa: Casa Grădina
loading ...