PREȚUL PENTRU MURE NU MAI E LA FEL DE DULCE. Cât au pierdut din cost pomușoarele și care este reacția producătorilor

11 aug 2021
De la mijlocul lunii iulie, prețurile cu ridicata la murele din Moldova au scăzut în cursul săptămânii cu 5-7 lei/kg, în funcție de calitate. Până la începutul lunii august, prețul mediu cu ridicata la aceste pomușoare s-a stabilizat la 35 lei/kg. Potrivit producătorilor, sezonul vânzărilor de mure, din cauza condițiilor meteo, în acest an a început cu două săptămâni mai târziu decât anul trecut, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Datorită maturării active și aproape simultane a fructelor de pădure de diferite soiuri, sezonul va fi relativ scurt și se va încheia la ora obișnuită - aproape de sfârșitul lunii august. Potrivit fermierilor, există speranța că până la acel moment, contrar tendinței anotimpurilor anterioare, prețurile la mure nu vor scădea semnificativ.

Există mai multe motive pentru previziunile optimiste. În primul rând, în a doua jumătate a lunii iulie, în unele zone din zona de nord a Moldovei, unde se concentrează producția de mure, au căzut ocazional ploi mici, motiv pentru care rata recoltării acestor fructe a fluctuat de la o zi la alta, iar aprovizionarea lor către piața internă a fost instabilă.

Drept urmare, gama prețurilor cu ridicata pentru mure s-a extins: loturile individuale de fructe de pădure uscate de înaltă calitate au fost vândute la 40 lei/kg direct de pe plantație, iar în unele zile prețul pentru mure de pe piețele angro din Chișinău a scăzut la 30-33 lei/kg. Cu toate acestea, există puține oferte de vânzare a murelor către intermediari, mai ales cei care dau puțin. Micii fermieri preferă să își vândă singuri produsele sau să le prelucreze în lichioruri, gemuri etc.

În al doilea rând, până la sfârșitul lunii iulie exportul de mure pe piața rusă a crescut. În al treilea rând, fermierii individuali susțin că au oferte de la producătorii de bacifere congelate pentru a cumpăra mure la un preț ridicat - aproape un euro per kg. Nu au existat încă provizii de mure pentru congelare nici măcar la acest preț, dar, probabil, o astfel de oportunitate pentru fermieri este încurajatoare.

În orice caz, mulți fermieri evaluează în continuare sezonul actual ca fiind bun. La sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august anul trecut, nivelul prețurilor cu ridicata la mure a fost semnificativ mai mic - în medie 25-30 lei/kg.

poza: madein.md
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

PREȚUL PENTRU MURE NU MAI E LA FEL DE DULCE. Cât au pierdut din cost pomușoarele și care este reacția producătorilor

PREȚUL PENTRU MURE NU MAI E LA FEL DE DULCE

Cât au pierdut din cost pomușoarele și care este reacția producătorilor

PREȚUL PENTRU MURE NU MAI E LA FEL DE DULCE. Cât au pierdut din cost pomușoarele și care este reacția producătorilor

loading ...