PRIMA RECOLTĂ DE MERE DIN SOIUL „GALA” VA AJUNGE ÎN RUSIA FĂRĂ INTERMEDIARI. Când se va produce exportul

03 sep 2021
La începutul lunii septembrie întreprinderile horticole din Moldova au început recoltarea merelor din soiul „Gala”. Unele companii mari, până la sfârșitul primei săptămâni a acestei luni intenționează să trimită în mod independent, fără interediari, primele loturi ale acestui produs către Rusia. Gama de prețuri este de 6-7 lei/kg, iar fermierii spun că, „cu cât fructul este mai roșu, cu atât prețul este mai mare”, anunță AGROMEDIA cu referire la east-fruit.com.

În paralel cu acest proces, firmele comerciale individuale (cele mai mari) au început să procure mere Gala pentru export încă din primele zile ale campaniei de recoltare. Prețurile de achiziție oferite fermierilor sunt de 5-6, 5 lei/kg, cu condiția ca acestea să fie livrate către centrele de sortare ale companiilor care le achiziționează.

Mai mult, potrivit șefilor marilor întreprinderi agricole, acești comercianți iau mere în vrac chiar și de la fermierii care dispun de utilaje post-recoltare. Altfel zis, dacă va fi necesar, pomicultorii ar putea organiza sortarea și ambalarea fructelor la propriile baze. Motivul ar fi că traderii au comenzi pentru expedierea produselor de o calitate strict definită într-un container dintr-un anumit eșantion.

În această privință, merită menționat faptul că, potrivit EastFruit, la sfârșitul lunii trecute, unul dintre traderii moldoveni, aflat în strânsă colaborare cu lanțurile de supermarketuri rusești, a oferit fermierilor locali pentru merele cu un calibru de cel puțin 70 mm, ambalate în cutii de carton conform standardelor europene, un preț de 10 lei per kg. Judecând după toate, este vorba despre un caz unic.

Cu cât merele Gala sunt mai roșii, cu atât costă mai scump

Cu toate acestea, având în vedere randamentul destul de ridicat al merelor Gala din acest an, antreprenorii din nordul Moldovei, unde preponderent se cultivă acest soi, consideră că nivelul prețurilor stabilit la începutul campaniei de recoltare 2021 este „potrivit chiar și pentru produse de înaltă calitate, adică din livezi care nu au suferit de pe urma grindinei și a crustei”.

Desigur, prețurile pentru merele acestui soi, chiar și de calitate scăzută, la începutul lunii septembrie a anului trecut erau semnificativ mai mari - 7-8 lei/kg. Dar fermierii recunosc faptul că în 2020 prețurile din septembrie pentru merele din Moldova au fost „în principiu, supraestimate din cauza prognozării unui randament scăzut și al cererii ridicate preconizate pentru merele moldovenești în Federația Rusă în timpul iernii”.

Apropo, în 2019, cu o rată de schimb leu/dolar comparabilă, nivelul inițial al prețurilor de cumpărare pentru merele Gala pe piața moldovenească a fost aproximativ același cu cel din acest an. Aceste  două sezoane vor fi similare și în ceea ce privește producția de mere: în 2019 - 610 mii tone, în 2021 – cca 600 mii tone. Experții notează că, în ciuda întârzierii ușoare a campaniei de strângere a roadei, condițiile meteorologice pentru recoltarea merelor Gala sunt favorabile. Cu toate acestea, ei recomandă ca aceasta să se desfășoare într-un timp scurt, deoarece precipitațiile care au scăzut și prezise la începutul lunii septembrie pot afecta negativ calitatea fructelor.

Potrivit estimărilor experților, în R. Moldova, din suprafața totală a livezilor de mere, care ocupă 50 mii hectare, plantațiile cu soiurile din grupul Gala reprezintă aproximativ 7%.

Sursa: east-fruit.com
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

PRIMA RECOLTĂ DE MERE DIN SOIUL „GALA” VA AJUNGE ÎN RUSIA FĂRĂ INTERMEDIARI. Când se va produce exportul

PRIMA RECOLTĂ DE MERE DIN SOIUL „GALA” VA AJUNGE ÎN RUSIA FĂRĂ INTERMEDIARI

Când se va produce exportul

PRIMA RECOLTĂ DE MERE DIN SOIUL „GALA” VA AJUNGE ÎN RUSIA FĂRĂ INTERMEDIARI. Când se va produce exportul

loading ...