PRIMĂRIILE POT DA ÎN ARENDĂ TERENURILE ABANDONATE. Ce drepturi au fermierii și proprietarii?

03 apr 2025
Începând cu 1 aprilie 2025, au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului funciar, care oferă autorităților publice locale instrumente legale pentru a combate fenomenul terenurilor agricole lăsate în paragină. Măsura are ca scop protejarea solului și prevenirea degradării terenurilor vecine, afectate de lipsa întreținerii.
 
Conform noilor reglementări, dacă un teren este abandonat timp de cel puțin doi ani, iar proprietarul nu poate fi identificat sau contactat, primăria, împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), poate dispune transmiterea temporară a terenului în arendă unui fermier interesat.
 
În cazurile în care proprietarul este cunoscut, dar nu își îngrijește terenul, acesta va fi sancționat conform Codului contravențional.
 

Ce se întâmplă dacă proprietarul revine în timpul anului agricol?

Una dintre cele mai frecvente întrebări venite din partea fermierilor este: „Ce facem dacă am semănat deja, iar proprietarul apare și cere terenul înapoi?”
 
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a explicat că Codul civil prevede două soluții clare pentru astfel de cazuri:
  • Proprietarul poate achita fermierului valoarea estimată a recoltei ce putea fi obținută până la finalul anului agricol;
  • Fermierul are dreptul să continue lucrările agricole și să recolteze, după care terenul îi revine proprietarului.
 
Este important ca aceste decizii să fie luate de comun acord între fermier și proprietar și, ideal, să fie consemnate în scris, pentru a preveni eventualele litigii.
 
Recomandare pentru fermieri
Înainte de a prelua în arendă un teren abandonat, asigurați-vă că contractul este clar și legal întocmit. În cazul în care aveți îndoieli privind drepturile sau obligațiile, consultați un specialist juridic.
loading ...