PRIMUL UTILAJ MODERN DE PRELUCRARE A STICLEI, LA CHIȘINĂU. Ulterior, proiectul se va extinde și la nivel național

10 jun 2022
La Chișinău, a fost pus în funcție primul utilaj modern de prelucrare a cioburilor de sticlă. Instalația poate prelucra până la cinci tone de sticlă pe oră. Proiectul este implementat de Asociația Obștească „Reciclare” împreună cu compania de gestionare a deșeurilor „ABS Recycling”.

Pentru colectarea cioburilor de sticlă au fost cumpărate 200 de tomberoane și acestea vor fi amplasate, deocamdată, doar în Chișinău. Ulterior, proiectul se va extinde și la nivel național.
Purtăm negocieri cu administrațiile publice locale pentru a amplasa astfel de tomberoane pentru colectarea selectivă a sticlei în diferite localități, a declarat Vadim Axentii, directorul executiv al Asociației Obștești „Reciclare”, pentru ecopresa.md.

Vadim Axentii susține că oferă în folosință gratuit aceste tomberoane agenților economici și asociaţiilor de coproprietari în condominiu, iar cioburile sunt aduse la stația de sortare în baza unui grafic de colectare. Ulterior, din cioburile de sticlă este extras metalul, impuritățile, sunt mărunțite și se sortează în două categorii: sticlă transparentă și cea roșie/verde. Apoi, sticla ajunge la companiile care se ocupă de reciclare.

Potrivit lui Serghei Balica, directorul fabricii de reciclare ABS Recycling, orașul Chișinău produce 188 mii tone de deșeuri pe an, adică 515 tone de deșeuri pe zi. În medie, unui singur chișinăuian îi revin puțin peste 300 de kilograme de gunoi pe an. Teoretic, cantitatea de deșeuri generată de locuitorii capitalei este mai mică decât cea a unui locuitor al Uniunii Europene, însă în UE multe deșeuri se reciclează, pe când la noi – majoritatea deșeurilor ajung la gunoiște. Zilnic noi toți generăm deșeuri, reieșind din acest considerent se cere un management al deșeurilor pe care le producem noi toți. Deşeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică.

La evenimentul de lansare a utilajului, care a avut loc acum câteva zile, a participat și ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Proiectul „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă” este o realizare enormă pentru fiecare dintre noi. Succesul în reciclarea sticlei necesită o inovație continuă și pentru a sprijini nevoile în continuă schimbare ale consumatorilor noștri, trebuie și noi să ținem pasul cu ele. Reciclarea trebuie să fie privită ca o responsabilitate colectivă, a fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura un viitor durabil. Responsabilitatea agenților economici ce au în vedere colectarea și selectarea este de a ne oferi mijloacele necesare pentru a face asta, dar fiecare persoană în parte trebuie să ofere inițiativa, a declarat Iuliana Cantaragiu.

Proiectul „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă” este finanțat de Fondul Național de Mediu, co-finanțat și implementat de AO „Reciclare”.

Sursa: ecopresa.md
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

PRIMUL UTILAJ MODERN DE PRELUCRARE A STICLEI, LA CHIȘINĂU. Ulterior, proiectul se va extinde și la nivel național

PRIMUL UTILAJ MODERN DE PRELUCRARE A STICLEI, LA CHIȘINĂU

Ulterior, proiectul se va extinde și la nivel național

PRIMUL UTILAJ MODERN DE PRELUCRARE A STICLEI, LA CHIȘINĂU. Ulterior, proiectul se va extinde și la nivel național

loading ...