Agricultura are acum un alt ambalaj. Este un lucru evident, demonstrat de cei 74 de antreprenori, participanți la târgul cu produse autohtone, desfășurat în zilele de 6 și 7 martie. Locația: orașul Chișinău, Parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani. “Nașa” evenimentului – Diana Crudu, și ea producătoare de struguri – anunța anterior că dintre cei prezenți, circa 95 la sută vor fi doamne curajoase, care și-au lansat propriile afaceri în agricultură. Prognoze adeverite. De îndată ce ai ajuns la destinație, zecile de tarabe te îmbie să vezi, să guști și să cumperi cele mai diverse produse, în ambalaje “pictate” de inspirația doamnelor. Și trebuie să vă spunem că la acest capitol, creativitatea nu are limite!
Lume multă, consumatorii fiind dornici să cunoască personal producătorii. Fie că este vorba despre apicultori, legumicultori, crescători și procesatori de fructe, pomușoare, cașcavaluri, alune, migdale, ceaiuri, patiserie, toți au avut parte de atenția vizitatorilor.
Prima roadă de migdale
A propos, dacă tot am amintit de migdale, cei care au încântat consumatorul cu nuci și miez de migdale a fost familia Preguza, din satul Năpădeni, Ungheni. Afacerea lor se întinde pe o suprafață de 11 ha și a fost lansată în 2011. Valentina Preguza ne-a povestit din mijlocul migdalilor (sunt implicați în primele lucrări agricole) că a fost un târg plin de oameni binevoitori, curioși să le guste marfa. Prima roadă din livadă!
“A fost un târg extraordinar! Lumea era atât de binedispusă! Și vânzările au fost pe potriva evenimentului. Unii consumatorii ne spuneau că au gustat acest fruct pentru prima dată peste hotare și știu că are o mulțime de beneficii. Am scos pe tejghea și nuci, și miez. Astfel de târguri, pentru producătorii locali, sunt ca un colac de salvare, unde avem posibilitatea să facem un ban pentru a-l investi în afacere. Vom merge la orice târg de acest fel. A fost o adevărată sărbătoare”, ne-a spus dna Preguza, de la care am mai aflat că au procurat puieții de la două pepiniere autorizate și că aceștea, odată plantați, intră în roadă abia după 7-8 ani. Dar familia Preguza nu își pierde speranța și crede că, în timp, consumatorul se va obișnui cu produsul lor și îl vor căuta.
Miere dulce de la poalele Codrilor
Iată și un stand cu miere. E al familiei Miron, apicultori în a cincea generație. Prisaca lor e chiar la poalele Codrilor și produc miere, polen, propolis, mixuri pentru imunitate, mixuri cu nuci și diverse seturi cadouri. Natalia și Vladimir deservesc rapid și plini de energie cumpărătorii care au ales anume marfa lor. “Chiar vorbeam cu colegii că a fost un târg ca pe vremuri. Foarte bine organizat, promovat la maxim! Și timpul de afară a ținut cu noi. Ne-am întâlnit cu clienții, pe care nu i-am văzut de mai bine de un an. Chiar ne era dor de ei. Credem că și lor de noi. Am realizat toată marfa adusă! Cel mai repede s-a vândut mierea polifloră, în ambalaje de 4, 5 lei kg, cea care altădată rămânea neatinsă”, ne-a spus Vladimir Miron. El și soția au lansat afacerea în 2016 și este principal sursă de venit.
Alune pentru toată lumea!
Nuci sau alune? De această dată, alune de la dna Svetlana Nițoreanu. Antreprenoarea deține, pe o suprafață de 10 ha, prima plantație ecologică de alun din R. Moldova. Și munca i-a fost apreciată. Rândul de cumpărători nerăbdători așteptau să ajungă la tejghea, să aleagă miez sau alune. Vânzările au mers chiar foarte bine! “Impresii din cele mai bune! Ne-am așteptat că va veni lumea, dar nu ne-am gândit la un asemenea flux de oameni! Nu ne-au prea ajuns produse. Data viitoare ne vom prezenta deja cu temele făcute. Aș veni cu propunerea ca astfel de târguri să fie organizate măcar o data în lună. Ar fi un beneficiu și pentru noi, producătorii, dar și pentru consumatori. În Italia, de exemplu, fiecare orășel organizează săptămânal, în fiece cartier, iarmaroace locale pentru fermieri și consumatori”, ne-a relatat dna Nițoreanu, care a lansat afacerea în 2015.
Unt de arahide, produs la Ialoveni
Încă o tânără antreprenoare! Nadejda Hadjivu este producătoare de unt de arahide. În plus, ea mai produce cremă de migdale, caju, ciocolată și alune, pe care le-a expus la târg direct de la Ialoveni, acolo unde e amplasată și secția de producere. Vizitatorii au manifestat un interes deosebit pentru marfa ei. Și asta pentru că e un produs mai nou pe piață și nu îl găsești oriunde.
“Târgul a fost de excepție! E o motivație pentru noi, producătorii locali, că ceea ce faci nu este în zadar. În ambele zile, la ora 13.00 vândusem deja toată marfa. Suntem la început de cale, nu avem niciun an de când ne-am lansat afacerea. Înainte de toate, pentru a cunoaște tehnologia, m-am documentat, am mers și în Ucraina la un antreprenor. În plus, o perioadă m-am aflat în SUA și am învățat și acolo câte ceva. În calitate de materie primă, ne orientăm spre fermierii noștri, când este vorba de migdale sau alune de pădure. Arahidele și canju le procurăm de le importatori, pentru că la noi nu se cultivă. Sincer să vă spun, am făcut bani în două zile, pe care îi voi reinvesti în afacere”, ne-a zis sincer Nadejda.
Chiar și cei care nu au participat la eveniment, au menționat pentru AGROMEDIA că astfel de târguri sunt singura șansă pentru producătorii locali. Angela Bejenaru, care crește legume și căpșuni organice fără fertilizanți chimici, o afacere de sezon, nu a fost prezentă cu marfă la Parcul “Alunelul”, dar le-a mulțumit organizatorilor din numele tuturor fermierilor. “Târgul a fost organizat la cel mai înalt nivel. Iar mesajul Ia Moldova acasă! e cel mai potrivit pentru astfel de întâlniri dintre producători și consumatori, fără intermediari”, a declarat ea.
Menționăm că în cadrul târgului a fost lansat și Catalogul Producătoarelor Locale, disponibil acum pentru cei care vor să le cunoască istoriile și produsul.