PRODUCĂTORII DE CEREALE SOLICITĂ IMPLICAREA PREȘEDINTEI: Poliția de Frontieră împiedică exportul către UE

01 oct 2021
Un grup de companii din sectorul cerealelor a venit cu un apel către șefa statului, Maia Sandu, pentru a atenționa asupra impedimentelor care stopează exporturilor de producție agricolă pe piața europeană, anunță AGROMEDIA cu referire la unimedia.info.
 
 „Un element central în crearea acestor piedici reprezintă inerția și complicitatea unor structuri de stat ale Republicii Moldova, în special Poliția de Frontieră, care blochează crearea de alternative viabile la exportul de cerealiere”, declară agricultorii.
 
„Practicând tarife astronomice și limitând accesul companiilor mijlocii și mici, câțiva monopoliști cunoscuți în Republica Moldova, au instalat de fapt un cartel asupra exporturilor. În lipsa de alternative de export, producătorii agricoli sunt forțați să-și vândă producția agricolă cu 20-30% mai ieftin decât ar putea obține în condițiile unei liberalizări a exporturilor. Cine controlează portul acela controlează piața agricolă din Republica Moldova.
 
În 2021, prețul de achiziție la semințele de floarea soarelui în portul Reni (Ucraina) este de 18 500 hrivne/tona, sau echivalentul a 12 300 lei, în timp ce agricultorii din Republica Moldova sunt forțați să-și vândă producția proprie unor monopoliști care controlează   fluxurile de export, oferind cel mult 10 000 lei/tona.
 
Această situație îi face pe producătorii agricoli să rateze posibilitatea de a-și dezvolta afacerile proprii, îmbogățind monopoliștii. Fiecare producători agricol ratează cca 25% din venituri sau 2,500 lei/tonă de cereale exportate, ceea ce reprezintă aproape 80% din profitul așteptat. În total, producătorii agricoli riscă să piardă circa 2 miliarde lei. Cu alte cuvinte, monopoliștii protejați de către anumite structuri de stat acaparează de 3 ori mai mulți bani din agricultură decât subvențiile primite din partea statului. Putem chiar îndrăzni să spunem că toate subvențiile agricole sunt folosite în absorbite în beneficiul exclusiv al companiilor căpușă care parazitează pe monopolurile exportului de cereale.
 
De ani de zile, asociațiile producătorilor agricoli se plâng guvernului pe faptul existenței unor carteluri conectate la regimul oligarhic. La 15 septembrie, 2021, producătorii agricoli, care reprezintă zeci de companii cerealiere ce acoperă cca 60% din toată producția anuală de grâu în Republica Moldova (porumb, floarea soarelui, grâu) au insistat să discute piedicile existente la export cu reprezentanții Serviciului Vamal și Poliției de frontieră în raionul Cahul, primind din partea acestora asigurări că subiectul este înțeles și se vor lua măsuri. Ulterior însă acțiunile Poliției de Frontieră au developat că adevărata preocupare a structurii respective este să conserveze situația actuală, protejând monopoliștii, și refuzând categoric să aplice legislația existentă, care ar permite dezvoltarea de alternative viabile și solicitate de producătorii agricoli.

Contrar prevederilor legii N,.,176/2013 cu privire la transportul naval intern al Republicii Moldova și a Regulamentului N.546/2019, ultimul a fost adoptat în ședința de guvern al Primului Ministru Maia Sandu, Poliția de Frontieră preferă să ignore repetat și cu rea intenție aplicarea mecanismului care ar permite exportatorilor să creeze alternative legale la exportul de cereale. În calitatea sa de prim-ministră, Maia Sandu, a declarat și a acționat ferm în susținerea demonopolizării exporturilor, ca măsură de eliminare a regimului oligarhic din anul 2019. Contrar acestei direcții de politică internă, care se încadrează în obligațiile Republicii Moldova în procesul de implementare al Acordului de Asociere UE-RM, monopoliștii sunt protejați și tolerați în continuare pentru că, posibil, reprezintă o sursă de câștig suplimentar la salariile modeste de polițist de frontieră.
 
Producători blocați de monopoliști
 
Suspiciunile cresc pe măsură ce producătorii agricoli din Republica Moldova, deși s-au bucurat de o roadă record, iar prețurile pe piața regională sunt extrem de generoase, rămân practic blocați de monopolul existent la exporturi. În aceste circumstanțe, un grup de companii agricole au alertat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în calitatea sa de garant al Constituției și respectării statului de drept, că toate eforturile depuse în vederea demonopolizării economiei întreprinse de către guvern, președinție și majoritatea parlamentară sunt sabotate deschis de către anumite agenții de stat”, se arată comunicatul emis.
 
În vederea protejării drepturilor și libertăților recunoscute de legislația și Constituția Republicii Moldova, mai multe companii exportatoare de cereale au creat recent o Alianță a exportatorilor cerealieri.
 
„Despre piedicile create în ultima vreme de către anumite structuri ale statului vor fi informate corespunzător și autoritățile competente ale Uniunii Europene. Producătorii agricoli afectați de monopoluri manifestă în acest moment mult calm și reținere maximă în a comenta situația creată, dar vor veni cu mult mai multe detalii despre natura piedicilor și ilegalitățile comise după primirea răspunsurilor din partea autorităților sesizate”, declară serviciul de presă al Alianței exportatorilor agricoli.

Sursa:unimedia.info

 
loading ...