PRODUCŢIA VEGETALĂ A ȚĂRII NOASTRE A SCĂZUT CU 23,5%, IAR CEA ANIMALĂ - CU 5,9%. O veste bună: a fost înregistrată mărirea efectivului de animale

28 oct 2022
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2022, producţia vegetală a țării noastre a scăzut cu 23,5%, iar ce animală - cu 5,9%. Este vorba despre producţia agricolă din gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației.

În trimestrul III al anului curent, producția agricolă s-a micșorat cu 22,2% față de trimestrul corespunzător al anului precedent, inclusiv producția vegetală – cu 24,2% și producţia animalieră - cu 6,5% (Figura 1). Ponderea producției agricole obținute în trimestrul III 2022 constituie 77,9% din total producție agricolă obținută în 9 luni 2022 (ponderea trimestrului III 2021 în total 9 luni 2021 a constituit 81,9%).Datele BNS arată că recolta de grâu din acest an s-a micșorat cu 47%, fiind de 828 mii tone , cea de orz – cu 48%: 131 mii tone și cea de boboase(fără porumb) – cu 14%: 34 mii tone.

Recolta anului curent se caracterizează prin micșorarea considerabilă a recoltei globale a culturilor agricole, în special a culturilor cerealiere față de anul precedent. Conform estimărilor prealabile, recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (fără porumb) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 1000 mii tone (cu 47% mai puțin față de perioada similară a anului precedent).

În ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată și micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4% și cu 2,4 %.

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 11,8%, în gospodăriile populației a scăzut cu 14,4%, fapt ce a generat scăderea producției de lapte în gospodăriile de toate categoriile cu 12,1%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a majorat cu 0,2% în rezultatul creșterii producţiei în întreprinderile agricole cu 2,0%. Totodată în gospodăriile populației producția de ouă a scăzut cu 1,0%.La 1 octombrie 2022, față de data respectivă a anului precedent, a fost înregistrată mărirea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile (cu excepția efectivului de vaci) ca rezultat al creșterii șeptelului de animale în întreprinderile agricole. Totodată, în gospodăriile populaţiei a fost marcată micșorarea efectivului de bovine cu 5,8%, de porcine – cu 4,8%, iar efectivul de ovine și caprine a indicat o creștere cu 3,1%.
loading ...