PROGRAM NAȚIONAL DE PROMOVARE A PRODUSELOR ALIMENTARE AUTOHTONE

03 oct 2023
Furnizorii de produse alimentare spun că aplicarea reducerilor comerciale exagerate, de peste 40%, de către unii comercianți/rețele de supermarketuri îi impun să își vând produsele sub costul de producție.
 
De cealaltă parte, reprezentanții lanțurilor de supermarketuri s-au apărat, spunând că reducerile comerciale le permit să ofere prețuri mai mici la consumatorul final și dacă aceste reduceri comerciale ar fi plafonate, asta s-ar răsfrânge negativ asupra prețurilor.
 
Subiectul a fost abordat de către Radu Marian, deputat, președintele Comisiei Economie, Buget, Finanțe, care a purtat discuții cu reprezentanții celor mai mari 3 lanțuri de supermarketuri din țară, a câtorva furnizori de produse alimentare și a instituțiilor de stat relevante.
 
Deși această problemă nu este o noutate, ce am aflat nou este că Consiliul Concurenței, instituția responsabilă de a sancționa practicile comerciale neloiale, nu a primit nicio plângere, la fel cum nu a primit nici Ministerul Economiei, de când noua lege a intrat în vigoare în ianuarie 2023. Furnizorii spun că nu depun plângeri pentru că se tem să nu-și piardă locul pe raft în magazine, iar mulți din ei, probabil, nu știu că au dreptul să depună astfel de sesizări. Vreau să încurajez pe această cale agenții economici să depună sesizări, dacă ei vor ca instituțiile de stat să-i ajute, susține oficialul.
 
Vinderea produselor alimentare sub costul de producție, cât și refuzul fără motiv de a plasa pe raft produsele alimentare furnizate de întreprinderile mici și mijlocii sunt practici comerciale interzise de lege. Acestea, dar și alte 20 de practici, au fost interzise prin lege și sunt în aplicare începând cu luna ianuarie a acestui an.
 
În aceste condiții, ca măsură imediată urmare a acestor audieri, vom modifica procedurile, astfel încât Consiliul Concurenței să poată să înceapă din oficiu investigații (fără să fie necesară o plângere/sesizare) în momentul în care apar suspiciuni și informații operative de aplicare a practicilor comerciale neloiale în lanțurile de supermarketuri, spune Radu Marian.
 
De asemenea, deputatul a menținat că a solicitat de la Ministerul Economiei ca până la 1 martie 2024, să fie lansat un program național de promovare a produselor alimentare autohtone. La fel, m solicitat Ministerului să înceapă un exercițiu de informare a furnizorilor cu privire la modul în care legea îi poate proteja. Parlamentul este gata să susțină orice măsuri în această direcție.

Sursa foto: Agora.md
loading ...