PROIECT ÎN VALOARE DE 60 MII USD pentru susținerea crescătorilor de ovine din Borogani

17 aug 2021
Satul Borogani din raionul Leova este o localitate bine cunoscută pentru creșterea în număr mare al ovinelor. Chiar dacă satul are o populație de aproximativ 4000 de oameni, numărul ovinelor este dublu față de locuitorii din Borogani. Aici, creșterea oilor se consideră o îndeletnicire transmisă din tată în fiu. Interesul pentru sectorul zootehnic nu scade, ba din contra, crește, transmite AGROMEDIA cu referire la jurnalist.md.

Dezvoltarea afacerilor în mediul rural nu este posibilă fără un ajutor extern. Iar crescătorii de ovine și bovine au nevoie de noi cunoștințe pentru a ține pasul schimbărilor din domeniu. Datorită proiectului ”Tehnologii moderne în afacerile crescătorilor de animale de la Borogani”, susținut de PNUD, crescătorii de ovine din localitate au reușit să facă acest lucru. Aceștia au  primit tot suportul informațional, dar și surse de finanțare în valoare de 60 mii USD,  cu scopul de a învăța și implimenta noi tehnologii și tehnici de creștere a ovinelor, adaptate stadardelor europene.

Ca rezultat, patru crescătorii de animale au fost modernizate. Noțiunea de panouri solare sau surse regenerabile nu le mai este străină muncitorilor de aici. Proiectul pentru susținerea crescătorilor de animale din Borogani, i-a ajutat pe beneficiari să își îmbunătățească condițiile în ferme. Unii au preferat să își repare șoproanele, alții au instalat panouri fotovoltaice, inovație ce face posibilă punerea pe roate a mulsului automatizat al oilor.Mai mult, a fost achiziționată și o specie nouă de oi. În stânile din Borogani, cresc ovine de origine spaniolă.

”Oile sunt de rasă Assaf și s-a optat anume pentru ele, deoarece se adaptează mai bine condițiilor climaterice din Moldova, au carne fragedă și o productivitate sporită de lapte”, a comunicat Elena Saviţki, primarul din Borogani.

În procesul de achiziție al oilor spaniole, comunității din Borogani le-a fost data o mână de ajutor și din partea lui Ion Curciuc, stabilit în Spania. Ion a fost cel care a intermediat contractele de achiziție, dar și a ajutat la transportarea animalelor spre Moldova. Suportul oferit comunității de către Asociația Băștinașilor din Borogani este constat și important în implementarea diverselor proiecte comunitare.

Crescătorii de animale din Borogani s-au confruntat și cu lipsa pieții de desfacere. Fapt ce a dus la stabilirea unui parteneriat cu ”Fabrica de procesare a laptelui” din Cimișlia. Acesta s-a materializat prin deschiderea unui punct de colectare al laptelui.

”Partenerii din Cimișlia au instalat un frigider cu capacitatea de 1,8 tone, au dotat punctul cu un analizator al grăsimii laptelui și au deschis în acel punct un loc de muncă”, spune Elena Saviţki.

Dacă la capitolul record de creștere al oilor, locuitorii din satul Borogani sunt fruntași, mai au de lucrat, însă, în sfera creșterii bovinelor. Autoritățile locale au ca scop încurajarea crescătorilor de vite cornute și de a mări numărul de bovine în localitate.În acest sens, a fost implimentat un proiect care a permis deschiderea unei ferme moderne pentru 40 de vaci. Cu banii din grant a fost amenajată o sală de muls performantă, care permite mulgerea concomitentă a opt vaci. La momentul actual, în satul Borogani sunt aproximativ 80 de bovine.

Primarul de Borogani mizează pe entuziasmul localnicilor în dezvoltarea satului: „Ca să putem schimba lucrurile, trebuie să depunem efort mare. Este nevoie de curaj și entuziasm. Noi putem reuși multe pentru că avem oameni dornici să muncească și să rămână acasă.”

Sursa: jurnalist.md.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

PROIECT ÎN VALOARE DE 60 MII USD pentru susținerea crescătorilor de ovine din Borogani

PROIECT ÎN VALOARE DE 60 MII USD pentru susținerea crescătorilor de ovine din Borogani

PROIECT ÎN VALOARE DE 60 MII USD pentru susținerea crescătorilor de ovine din Borogani

loading ...