PROTESTUL AGRICULTORILOR. Ei cer moratoriu la credite

24 nov 2023
Agricultorii au venit cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale. Asociația Forța Fermierilor a încercat să negocieze cu guvernul, însă discuțiile au eșuat. Prin urmare, fermierii au intrat cu tractoarele în oraș și au intrat în conflict cu poliția. Ei solicită moratoriu la credite. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, anunțase că CSE nu poate lua așa decizie.

Agricultorii au început ieri marșul spre capitală, și-au lăsat tractoarele la marginea Chișinăului și astăzi dimineață au mers la guvern să transmită o rezoluție cu revendicările lor. Cea mai urgentă solicitare este moratoriul la penalități și datorii față de creditori.

Fermierii au dorit să discute cu prim-ministrul Dorin Recean care era însă într-o vizită programată la Călărași. Nemulțumiți, s-au întors după tractoarele lăsate la marginea Chișinăului. Manifestanții le-au cerut polițiștilor să conducă coloana de tractoare până în centrul orașului.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, anunțase ieri că guvernul va găsi soluții în funcție de specificul problemei. Bolea a mai spus că au fost transferate 200 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă și că fermierii au primit subvenții.

Revendicările principale ale agricultorilor sunt:
 
1. Introducere, prin decizia CSE, pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;
 
2. Aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene;
 
3. Alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai puțin de 1 miliard de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floare-soarelui și porumb, cultivate  în anul 2023.
 
4. Interzicerea importului grâului, porumbului și florii-soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul  feroviar;
 
Protestul agricultorilor este absolut lipsit de substrat politic și vom curma orice tentativă a forțelor politice să folosească evenimentul nostru în scopuri meschine, scrie AFF.
 
Asociația mai menționează că toate cerințele pot fi realizate fără cheltuieli bugetare suplimentare.
 
loading ...