RAMBURSAREA TVA PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE SECETĂ ȘI DOBÂNZILE LA CREDITE, DISCUTATE LA MINISTER

05 aug 2022
Reprezentanții conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au avut, astăzi, o ședință cu membrii Asociației Forța Fermierilor, pentru a aborda mai multe subiecte curente din domeniul agricol.

Ministrul Vladimir Bolea a informat audiența că, săptămâna trecută, la minister, au avut loc multiple ședințe atât cu reprezentanții băncilor comerciale, cât și cu distribuitorii de inputuri, care au manifestat deschidere pentru realizarea concesiilor individuale cu clienții lor.

Totodată, oficialul a declarat că, săptămâna viitoare va fi organizată o ședință comună cu Ministerul Finanțelor pentru a examina oportunitatea producătorilor agricoli afectați de secetă de a beneficia de rambursarea sumelor TVA. La fel, urmează să fie convocată o ședință cu Banca Națională a Moldovei pentru a discuta despre dobânzile la credite angajate de agricultori.

Plus la toate, conducerea MAIA a declarat că, se poartă discuții inclusiv cu partenerii externi pentru a obține sprijin financiar orientat spre susținerea activităților fermierilor mici și mijlocii. În acest sens, reamintim că, recent, au avut loc negocierile finale cu Banca Mondială și s-a decis finanțarea unui nou proiect agricol. De asemenea, astăzi, reprezentanții FAO în Republica Moldova au anunțat că, vor fi alocate resurse suplimentare pentru susținerea gospodăriilor agricole.

De precizat că săptămâna aceasta, băncile au majorat rata dobânzii pentru creditele de investiții, inclusiv din sectorul agricol. Astfel, începând cu 4 august, se va aplica o rată a dobânzii egală cu 19,10%. Acțiunea a stârnit nemulțumiri în rândul fermierilor.
loading ...