Râul Răut, cel mai mare afluent al Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova, se confruntă cu un grad avansat de colmatare în zona comunei Ivancea, raionul Orhei. În pofida eforturilor comunității locale, care periodic curăță manual albia de vegetație și deșeuri, problema persistă și se agravează, scrie Moldova 1.
Primarul comunei, Alexei Savițchi, a declarat că în ultimii ani nivelul apei a scăzut considerabil, iar papura și nămolul au invadat albia:
Ne-am adresat cu demersuri către autorități. S-au pierdut izvoare, a dispărut peștele, iar râul nu mai are adâncimea de altădată.
Consilierul local Iurie Răilean subliniază importanța ecologică și turistică a reabilitării râului:
Acum 50 de ani, în zonă se dezvoltau specii rare, cum e nufărul alb. Dacă refacem condițiile, putem revitaliza turismul rural.
Situația afectează grav și izvoarele din localitate. Din cele 12 existente în satul Furceni, doar unul mai este funcțional.
Ministerul Mediului s-a autosesizat și promite o vizită oficială în zonă. Potrivit ministrului Sergiu Lazarencu, dacă se confirmă necesitatea intervenției, va fi inclus în bugetul pentru anul 2026 un proiect tehnic de reabilitare:
Problema colmatării râurilor este una națională. Vom solicita o evaluare detaliată în teren.
Râul Răut, cu o lungime de peste 280 km, a fost în trecut un important furnizor de apă pentru gospodării și un punct de atracție turistică, mai ales în apropierea complexului Orheiul Vechi. Degradarea actuală riscă să afecteze atât ecosistemul, cât și potențialul economic al zonei.