RĂZBUNAREA LUI FAUR! Vin înghețurile chiar de azi! Află ce temperaturi ne așteaptă și de ce se răzbună luna februarie

11 feb 2021

Capriciile meteorologice ale lunii curente încep să se manifeste. Potrivit meteorologilor, începând de azi, 11 februarie 2021, se prognozează o schimbare bruscă a vremii și intră în vigoare un nou Cod Galben. În întreaga țară vor cădea ninsori abundente și vor fi nopți geroase.
 
Sinopticienii avertizează despre precipitații sub formă de ploaie, preschimbate în ninsori. Pe alocuri, grosimea stratului de zăpadă va crește cu  5-10 cm. Nopțile vor fi dominate de temperaturi joase, care vor oscila între -8..-13°C și chiar până la -14..-19°C. În raioanele de nord, pe la finele perioadei de Cod Galben, februarie va împărți din “deliciul” său iernatic. Mercurul termometrelor ar putea indica în orele nocturne, -20..-22°C, ziua jonglând cu temperaturi de până la -8..-13°C.
Pe 12-13 februarie, vântul va bate cu intensificări de până la 17-22 m/s, iar pe drumuri se va semnala ghețuș. Meteorologii explică fenomenul prin pătrunderea maselor de aer rece de origine arctică, prezente în R. Moldova în intervalul 12-17 februarie.
 
A doua lună a anului are propriile sale recorduri. Astfel, cea mai rece lună februarie a fost în 1999, când temperatura medie a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC şi -13,7ºC. Cele mai calde –  din 2002 şi 2016, când temperatura medie lunară a aerului a ajuns între +3,5ºC şi +5,5ºC.
 
Superstiții… agricole
 
Fermierii încep pregătirile pentru noul sezon de agricultură, punând la punct ultimele detalii în gospodării. Unele superstiții sunt legate de temperaturile care vor urma, atât de importante pentru dezvoltarea culturilor. Dacă bufnița va cânta, atunci primăvara va veni mai devreme. Dacă în februarie va fi vreme urâtă, atunci în luna mai va fi vreme bună. Dacă în februarie nu va fi vifor, atunci va fi de Paște.
 
Faur, sau Făurar, e plină de superstițiile legate de agricultură: dacă nu va fi îngheț în februarie, atunci tot anul fermierii vor avea de-a face cu mana. Dacă în a doua lună a anului apa curgătoare e caldă, atunci va veni o vreme geroasă. Dacă nu va ninge în februarie, va ninge de Paște. Dacă în Făurar va tuna, atunci ploile din vară vor aduce și grindină. În popor se mai spune că vremea capricioasă e din cauza răzbunării lui Faur, pentru că e luna cu cele mai puține zile.
 

Poza: Gradina Botanică Chișinău
 
 
 
loading ...