REABILITAREA SISTEMELOR DE IRIGARE – prioritate pe agenda Guvernului

15 nov 2022
Sistemele centralizate de irigare și analiza stării acestora a reprezentat principalul motiv al unei vizite de lucru în raionul Ștefan Vodă, întreprinsă de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, împreună cu alți reprezentanți din minister și experți ai Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova).

Sistemele centralizate de irigare (SCI) au fost subiect al studiilor de fezabilitate anterioare și, la moment, se află în gestiunea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații (AUAI). De asemenea, s-a optat pentru sistemele în care membrii asociațiilor au contribuit, în ultimii ani, inclusiv prin investiții proprii, la repunerea în funcțiune și exploatarea acestor sisteme prin instalarea echipamentelor hidromecanice, construcția bazinelor de acumulare, reparația stațiilor de pompare etc., precum și elaborarea proiectelor privind reabilitarea SCI-urilor în gestiune.
 


În cadrul întâlnirii, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a purtat discuții cu conducerea autorităților publice locale, managementul și membrii AUAI „Irig-Com”, „Agrobalta Talmaza”, agricultori din zonă etc. Subiectele abordate au cuprins, în mare parte, viziunile de reabilitare a sistemelor menționate, precum și intențiile agricultorilor în acest sens.

Fără irigare, în condițiile schimbărilor climatice, este imposibil de practicat o agricultură durabilă și performantă. Fermierii trebuie să conștientizeze acest lucru și să fortifice comunicarea și cooperarea atât în procesul de producere agricolă, cât și pe dimensiunea irigării în cadrul AUAI-urilor, a menționat Vladimir Bolea.
 
Totodată, oficialul a accentuat că reabilitarea sistemelor de irigare reprezintă o prioritate pe agenda Guvernului și că, în prezent, se poartă discuții cu parteneri de dezvoltare, așa ca Banca Mondială și Agenția Franceză de Dezvoltare, pentru atragerea investițiilor în acest sens.Instituția va depune tot efortul necesar pentru replicarea experienței vaste privind reabilitarea sistemelor centralizate de irigare, ținând cont totodată și de lecțiile învățate. Astfel, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, care vor manifesta o viziune clară și vor da dovadă de un grad înalt de fezabilitate, ar putea fi considerate în mod prioritar pentru potențiale investiții de stat în reabilitarea sistemelor de irigare, a declarat Valentina Badrajan, directoare executivă a FDD Moldova.

Agricultorii prezenți la discuții s-au arătat extrem de interesați de reabilitarea sistemelor centralizate de irigare din zonă, care le-ar permite pe viitor să crească și mai multe culturi cu valoare adăugată, să eficientizeze costurile de producție, devenind totodată mai competitivi, atât pe piața locală, cât și cea internațională.

Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova

REABILITAREA SISTEMELOR DE IRIGARE – prioritate pe agenda Guvernului

REABILITAREA SISTEMELOR DE IRIGARE – prioritate pe agenda Guvernului

REABILITAREA SISTEMELOR DE IRIGARE – prioritate pe agenda Guvernului

loading ...