RECICLĂM, NU ARUNCĂM! Start Campaniei de Colectare a ambalajelor din agricultură

20 jun 2023
Agricultorii din întreaga țară sunt îndemnați să se debaraseze de deșeurile agricole în cadrul unei campanii de colectare. Astfel, până pe 25 iunie, ei pot apela la Sistemul colectiv Autorizat „Eco Save”, care va prelua gratuit ambalajele agricole, inclusiv canistrele, bidoanele de la produse de uz fitosanitar și fertilizanți, precum și big-bag-urile de la îngrășăminte.
 
Conform cifrelor oficiale, care totalizează rapoartele agenților economici, în anul 2020, peste 217.000 de tone de deșeuri au fost generate de întreprinderile din Republica Moldova care activează în agricultură și industria alimentară. O mare parte dintre aceste deșeuri sunt reprezentate de ambalaje, care pot conține substanțe chimice și reziduuri periculoase. Dacă nu sunt gestionate corect, acestea pot avea un impact negativ asupra ecosistemelor și sănătății umane.
 
Ambalajele de la pesticide se descompun greu în mediul înconjurător și pot declanșa o poluare gravă. Tocmai pentru a evita asemenea consecințe, credem că este foarte important să-i încurajăm și să-i ajutăm pe agricultori să gestioneze în mod responsabil acest tip de deșeuri. Scopul nostru comun este conservarea și protejarea resurselor naturale esențiale, cum ar fi solul, apa și biodiversitatea, a declarat Mihai Caranfil, directorul executiv al Fundației „Eco Save”.
 
Este important de menționat că ambalajele agricole trebuie să fie pregătite corespunzător înainte de colectare. Specialiștii recomandă procesul de triplă clătire întrucât, după utilizarea produselor de uz fitosanitar și a altor substanțe chimice, pe fundul ambalajelor rămân, în medie, între 1 și 2,5% din conținut.
 
Procedura de triplă clătire garantează că ambalajele nu mai conțin reziduuri periculoase și pot fi reciclate într-un mod ecologic. Agricultorii nu trebuie decât să umple ambalajul cu apă pe un sfert, să-l agite și să toarne apa în rezervorul echipamentului de stropit. Procedura trebuie repetată de încă două ori. La final, vasul trebuie verificat și găurit, pentru ca să devină inutilizabil, a menționat Mihai Cojocaru, administratorul Fundației „Eco Save”.
 
Agricultorii care își doresc să transmită gratuit ambalajele spre reciclare pot apela numărul 062 023 123, iar echipa Eco Save va prelua deșeurile. Această modalitate simplă și convenabilă de reciclare le permite fermierilor să se implice activ în protejarea mediului, dar și a sănătății comunităților din care fac parte.
 
Fundația „Eco Save” reprezintă un Sistem Colectiv de preluare și onorare a responsabilității extinse de gestionare a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice, Ambalajelor și Bateriilor pentru a reduce impactul asupra mediului și a sănătății umane, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă a societății.
 
 
loading ...