RECICLAREA AMBALAJELOR DIN AGRICULTURĂ, MAI SIMPLĂ PENTRU FERMIERI

28 apr 2023
Majoritatea producătorilor agricoli din țară știu că sunt obligați prin lege (Legea cu privire la produsele de uz fitosanitar, Art. 14, alin. 5) să returneze distribuitorului ambalajele de la produsele fitosanitare sau să le transporte la o companie de reciclare. Aceste recipiente sunt cu un conținut toxic, respectiv, necesită o atenție deosebită și sunt supuse unei metode aparte de reciclare și reutilizare.

Începând cu anul 2023, această responsabilitate a fost preluată de Sistemul Colectiv Autorizat ECO SAVE, care s-a angajat să colecteze ambalajele și să le transporte la companiile de reciclare.

SRL „DiazChim” a aderat recent la acest sistem de reciclare responsabilă a deșeurilor de ambalaje. Compania activează pe piață de peste 22 de ani și se poziționează ca lider pe piața produselor fitosanitare din Republica Moldova. Păstrează aceleași valori, ca la început: oferă produse de calitate, identifică soluții personalizate fiecărui client, asigură rezultate înalte și este prietenoasă cu mediul.

Recent, am devenit membri ai Sistemului Colectiv ECO SAVE și suntem în plină campanie de informare a fermierilor despre procesul de colectare a ambalajelor și, cel mai important, modalitatea de pregătire a acestora pentru reciclare. Conținutul din ambalajele produselor fitosanitare este toxic, din acest motiv, recipientele trebuie clătite după utilizare. Vorbim aici despre „tripla clătire”, element important, spune Tatiana Malai, director financiar DiazChim.

Ce presupune procedura de „triplă clătire”? Este o metodă de curățare prin aplicarea de trei ori a tehnicii manuale de clătire cu apă sau de clătire sub presiune, pentru ca ambalajele din plastic şi metal să fie decontaminate și golite de conţinut. Ulterior, acestea trebuie să fie uscate, găurite și separate de capace.

Reprezentanții DiazChim, atunci când livrează produsele fitosanitare, explică în detaliu fermierilor cum trebuie să pregătească ambalajele pentru colectare. Intenționăm să expediem tuturor agricultorilor care sunt partenerii noștri materiale informative video pentru a ne asigura că se respectă corect procedura.

Potrivit Legii privind plata pentru poluarea mediului, agenții economici importatori plătesc taxa pentru ambalaje și acum tot ei trebuie să iși asume cheltuielile pentru reciclarea acestor ambalaje. Am avut discuții cu reprezentanții statului despre dublarea acestei taxe, așteptăm un răspuns pozitiv în această direcție, mai spune Tatiana Malai.

Sistemul Colectiv Autorizat ECO SAVE are grijă de întregul proces de înregistrare în „lista producătorului” deținută de Agenția de Mediu, prelucrarea datelor statistice, colectarea, sortarea, ambalarea, depozitarea temporară, valorificarea și transportarea către reciclatorul final al deșeurilor de ambalaje.  

Producătorii au optat să adere la sistemele colective pentru că au un șir de avantaje atât de ordin birocratic, cât și financiar. În primul rând, sunt costuri mai mici, nu implică forță de muncă suplimentară și nu sunt nevoiți să-și extindă sfera de activitate și în domeniul reciclării. De asemenea, sunt scutiți de pregătirea pachetului de acte și înregistrarea la Agenția de Mediu.

Și pentru fermieri este un avantaj, întrucât nu mai sunt ei responsabili să transporte ambalajele distribuitorului sau unei companii de reciclare. Este suficient ca ei să adune capacitatea minimă de 400 de kg de ambalaj, să ne anunțe și reprezentanții ECO SAVE vin și le colectează.

Dar, pentru ca trasabilitatea procesului de reciclare a deșeurilor să fie eficientă este nevoie și de implicarea statului, inclusiv prin promovarea practicilor de colectare, reciclare și desigur, de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, menționează Mihai Cojocaru, Administrator Sistemul Colectiv Autorizat ECO SAVE.
 

Aderarea la Sistemul Colectiv Autorizat ECO SAVE se face în bază de contract de aderare și prestări servicii, în schimbul unei taxe de aderare și a Taxei Verzi.
loading ...