RECOLTEAZĂ ÎN DOUĂ FAZE: COSITUL ÎN BRAZDE ŞI APOI TREIERATUL. De ce? Vedeți AICI

06 jul 2023
Recoltarea este în plin proces. Fermierii au scos combinele în câmp, vremea este relativ favorabilă pentru treierat, iar recolta de anul acesta la grâu și orz este pe măsura așteptărilor.
 
La recoltarea orzului de soiul „Deveatîi val”, selecţie a institutului din Odessa, se adună în buncărele celor trei combine peste 6 tone de boabe la hectar. Cel mai înalt rezultat îl înregistrează mecanizatorii Nicolai Roman cu Ion Stropşa, care cu combina de marca „New Holland”, strâng zilnic câte 150 de tone de boabe, explică directorul întreprinderii „Tetracom Agro” din Ghindeşti, Vladimir Novac.


 
Anul acesta, au recurs la recoltarea spicoaselor în două faze – cositul în brazde şi apoi treieratul lor.
 
Am fost impuşi de situaţie. Una din cauze e că din când în când cade câte o bură de ploaie, ce ne strică ritmul muncii. A doua – câştigăm 2-3 zile în timp. În brazdă boabele se maturizează mai repede, explică şeful detaşamentului de recoltare Igor Popovschi.



Nu tot timpul e cea mai rentabilă recoltarea în direct, pentru a economisi combustibilul. Am calculat ce pierdem şi ce câştigăm şi am ajuns la aceeaşi concluzie. Da, sunt  implicate în proces mai multe mecanisme, dar strânsul brazdelor decurge cu mult mai rapid şi practic umiditatea boabelor scade cu 2-3 procente, ce exclude necesitatea de a le usca  suplimentar. De aceea roada e şi lipsită de impurităţi şi o depozităm direct în încăperile special amenajate, adaugă Vladimir Novac.
 
Roada din câmp, peste 400 de tone de boabe zilnic, e transportată cu 5 camioane şi 2 tractoare cu remorcă. Pentru participanţii la seceriş sunt stabilite condiţii exacte de plată a muncii. De asemenea, mecanizatorii şi ajutoarele lor primesc egal câte 4 kilograme de boabe pentru fiecare tonă recoltată.
 


Concomitent cu recoltarea, deoarece gospodăria este una cu profil semincer, se respectă tot procesul tehnologic de curăţare a seminţelor. În acest an, se vor pregăti pentru comercializare circa 800 de tone de seminţe de grâu, 200 de orz şi 50 de mazăre. Apropo, toată mazărea deja a fost recoltată.
 
Alt specific al gospodăriei e că, deja de 6 ani, aici se creşte producţie ecologică. Fără aplicarea îngrăşămintelor minerale şi altor chimicale. În acest an, s-a cultivat mazăre pe o suprafaţă de 58 de hectare şi grâu de soiul „Spelta” (numită mama grâului) pe 93 de hectare, cât şi 34 de hectare de floarea soarelui.

Sursa: Ziarul Nostru
loading ...