RECOLTE OBȚINUTE ÎN ACEST AN: Cereale, sfecla de zahăr, struguri, mere

25 sep 2024
Tabloul recoltelor nu este unul îmbucurător în această toamnă. Avem recolte mici la cereale, oleaginoase, sfecla de zahăr este grav afectată, strugurii au crăpat din cauza ploilor, fermierii depozitează mai puține mere. Ce raportează șefii direcțiilor agricole raionale din țară, vedeți în acest material.
 
Pe suprafețe însemnate, în sudul țării porumbul a fost compromis în totalitate. Acolo unde s-a recoltat, au fost obținute în jur de 500 kg de boabe la hectar. În raioanele din centrul țării, recolta medie este în jur de 1,5 tone de boabe la hectar. La Nord, rezultatele sunt puțin mai bune, dar, departe de așteptările producătorilor: 2-3 tone de boabe la hectar. Din spusele reprezentanților direcțiilor agricole, porumbul pentru semințe a fost afectat în proporție de 100% în majoritatea cazurilor. Agricultorii nu au avut ce recolta.
 
La floarea-soarelui, fermierii din sudul țării au recoltat sub 1 tonă de semințe la hectar, în unele cazuri – cultura a fost distrusă în totalitate de arșiță. Rezultatele din centrul țării sunt de 1,2 tone la hectar. Fermierii din raioanele de Nord au raportat recolte de 1,4 tone la hectar.
 
Producătorii de sfeclă de zahăr susțin că vor suporta pierderi semnificative în acest an. Acolo unde a început deja recoltarea, se obțin în jur de 12 tone la hectar. Dacă în mod normal, în această perioadă, o sfeclă ar trebui să aibă greutatea de 2-2,5 kg, anul acesta, sfecla are doar 400 de grame, menționează reprezentatul Direcției Agricole din Ocnița.
 
Mai mult, în unele situații, din cauza dimensiunilor mici, combina nu poate recolta sfecla. O bună parte din producție este putredă, astfel, munca se îngreunează, întrucât e nevoie de brațe de muncă care să o selecteze, spun reprezentanții sin raioanele Ocnița, Fălești, Edineț.
 
Potrivit datelor prezentate, recolta de soia oscilează în această toamnă între 300 kg și 1,5 tone la hectar, în funcție de zonă.
 
Producătorii de mere depozitează cantități mai mici în acest an. Factori sunt mai mulți: recoltele mai mici; fructele nu au atins calibrul necesar pentru export; fabricile de suc oferă preț bun 4 – 4,5 lei/kg și mulți aleg să le dea la procesare.
 
Strugurii au fost în mare parte culeși, au rămas doar soiurile roșii târzii. Dar, în urma ploilor de săptămâna trecută, bobițele crapă și calitatea lor este puternic afectată chiar și acolo unde s-au luat măsuri de prevenire. Prețul strugurilor variază: pentru strugurii de masă – 6-15 lei/kg, iar cei pentru vin – 5-7 lei/kg, susține reprezentatul Direcției Agricole din Hâncești.
 
Agricultorii din Hâncești au raportat suprafețe mari de teren afectat grav de eroziunile survenite din cauza ploilor. Inclusiv, au fost afectate terenuri însămânțate cu rapiță și lucernă. Fermierii sunt nevoiți să pregătească terenul și să semene din nou culturile de toamnă.
 
loading ...