REGULI STRICTE PENTRU VÂNĂTORI: Cine are dreptul să tragă din armă și în ce condiții ca să nu ajungă amendat sau chiar la închisoare

09 feb 2022
Pentru că ne aflăm în perioada de vânătoare (28 noiembrie 2021 - 30 martie 2022), poliția întreprinde măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere.

De la începutul perioadei de vânătoare, oamenii legii au efectuat sute de razii de contracarare a braconajului atât ziua, cât și noaptea, fiind verificați peste 6 mii de vânători.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), au fost inițiate 88 de proceduri contravenţionale, dintre care 45 pentru încălcarea regulilor de vânătoare, 21 pentru încălcarea regulilor de deţinere şi port a armelor. Totodată au fost ridicate 25 de arme de foc în timpul vânatului, dintre care patru deținute ilegal.  

,,Menționăm că din 15 ianuarie până la 27 februarie 2022 inclusiv este deschis sezonul de vânătoare la vulpi și șacali în desișuri de papură și tufărișuri și la vulpi în vizuină, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare nelucrătoare. Pe parcursul zilelor de weekend polițiștii au  întreprins mai multe măsuri în vederea prevenirii atât a incidentelor cu arme de foc în timpul vânatului, cât și a contracarării braconajului”, comunică IGP.  
 
Poliția subliniază că în timpul vânătorii la vulpi și șacali vânătorul trebuie să cunoască şi să respecte cu stricteţe toate regulile de securitate privind folosirea armelor. 
  
Se interzice:
  • Vânătoarea la o distanță mai mică de 1000 metri de la hotarul de stat;
  • Folosirea cartușelor încărcate cu alice mai mari de 5 mm (4/0). 
În acest context, pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, Poliția reamintește amatorilor acestui gen de activitate că arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, iar posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.  

De asemenea, vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie ori portocaliu-intens și le este interzis să tragă din arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora.  

În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă, iar în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ,  iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta.  
La trecerea diferitor obstacole (şanţuri, garduri, pâraie, etc.), armele trebuie descărcate. 

Inspectoratul General al Poliţiei solicită repetat vânătorilor să fie responsabili şi să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc. 

,,Menționăm că se interzice vânatul în fondul forestier de stat, ariile naturale protejate de stat şi alte zone interzise pentru vânătoare, cât şi a speciilor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldovei”, precizează IGP.

Important! Potrivit art. 233 Codului penal al RM, vânatul fără autorizaţia corespunzătoare fie în perioada interzisă sau în locurile interzise, cu unelte şi metode nepermise (braconajul), cu folosirea situaţiei de serviciu, dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 10 mii de lei, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10 000 la 25 000 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, de la 180 la 240 de ore. Ori cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 50 000 la 150 000 de lei cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate.
loading ...