Reprezentanții FAO, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, au vizitat Școala de Câmp din raionul Cimișlia – organizată la Ferma de ovine a antreprenorului Vasile Bâlbă din satul Valea Perjei.
Programul FAO vine în contextul semnării la Paris a Acordului privind schimbările climatice, acord la care Republica Moldova este parte semnatară alături de alte 176 de state ale lumii și se încadrează într-o strategie globală de adaptare a agriculturii la schimbările climatice și atenuare a amprentei agriculturii asupra mediului, scrie Media TV.
Cresc oi din anul 2016. Inițial am avut rasa autohtonă Țigaie. După o vizită la niște ferme moderne, am înțeles că trebuie să ne modernizăm. Am abatorizat toate capetele pe care le aveam și am cumpărat 30 de capete de oi din rasa Lacauna. Am ales această rasă fiindcă este productivă de lapte, dar, totodată, și de carne. În R. Moldova, nu erau ferme cu această rasă. Astfel, am avut profit și vânzând berbecuți.
Noi facem parte din Cluster ”OviCaprin Cimișlia-Basarabeasca”. Suntem 17 membri, împreună am procurat angarul pentru fân și 60 de oi Lacauna, care au ajuns chiar ieri, sunt în carantină. În decembrie, am importat alte 50 de oi. Am instalat un gard electric, este foarte ușor, pasc liniștite, fără stres susține fermierul Vasile Bâlbă.
În cadrul suportului complex pentru fermierii mici și mijlocii, una din componentele esențiale este educația fermierilor prin școlile de câmp, o inițiativă a FAO implementată în ultimii ani și care este eficientă în prezent.
În Cimișlia, susținem crescătorii de animale astfel încât să aibă o producție durabilă. Am înființat o școală de câmp pentru a transmite cunoștințele noastre în domeniul creșterii oilor și caprelor și să le furnizăm echipamente moderne: ustensile de muls, de control al calității laptelui. Ele vor fi utilizate ca instrumente de învățare în cadrul lecțiilor, dar și de către fermieri. Școlile de acest tip este un concept promovat de FAO cu ceva timp în urmă și dă rezultate foarte bune. Producătorii, pe lângă instruiri, mai fac și schimb de experiență, susține Tudor Robu, reprezentant adjunct al FAO pentru Republica Moldova
FAO oferă suport în identificarea altor donatori externi pentru fermierii din Republica Moldova.