RUBIN, SOIUL DE NUCI MARCA PEPINIERA VOINEȘTI, A FOST OMOLOGAT ÎN ROMÂNIA

11 aug 2022
Pepiniera Voinești vine cu o noutate pentru toți nucicultorii din Republica Moldova, România, dar și pentru cei din alte țări membre ale Uniunii Europene. Recent, a fost finalizat procesul de omologare și înregistrare în ”Catalogul Soiurilor de Plante” din România a soiului Rubin.
 
Rubin este cea mai nouă și exclusivă varietate de nuc identificată de către specialiștii Pepinierei Voinești, selecționat și dezvoltat în colaborare cu partenerul oficial - Patru Agro România.

Acest soi deosebit de nuci are miezul de culoare naturală roșu-purpurie, textură ușoară și crocantă, dar și un gust agreabil dulce.

Mai mult, posedă o rezistență excelentă la bacterioză, antracnoză, la îngheț, dar și la secetă. Se presupune că Rubin s-ar adapta foarte bine atât în zonele cu condiții aride, cât și în zonele cu geruri puternice în timpul iernii.
 
În natură, astfel de exemplare se întâlnesc extrem de rar, astfel, selecția acestui soi de nuci reprezintă un pas important în extinderea gamei sortimentale a varietăților cu trăsături unice și cu adevărat speciale.Dezvoltarea acestei varietăți și transformarea ei în soi se realizează în paralel, atât în Republica Moldova, cât și România. Primii pomi altoiți au fost livrați către clienții în toamna anului 2017.
 
În Republica Moldova, cererea de omologare a fost depusă în decembrie 2021. Se estimează că procesul va dura până la începutul anului 2023.
 
Menționăm că, Pepiniera Voinești este printre primele cele mai mari pepiniere nucifere de pe continent, cu o producție anuală de peste 100 000 pomi altoiți de nuc de un an și doi ani, destinați plantării în Republica Moldova, România, Ucraina, Federația Rusă, dar și alte țări UE și CSI. 

Activitatea de selecție a pepinierii din Moldova a generat trei soiuri de nuc cu trăsături distincte: Ovata, Carpatica și Rubin, omologate în Republica Moldova și în România din anul 2015, 2018 și, respectiv, 2022.
loading ...