S-A DECIS! Primul punct de frontieră comun va fi Leușeni-Albița

10 jun 2022
Urmare a întâlnirii din această dimineață de la București, între premierii Republicii Moldova și României, precum și a vizitei de lucru de ieri a ministrului afacerilor interne, Ana Revenco, în România, s-a dat startul planului de contingență pentru deblocarea situației de la frontierele moldo-române începând de astăzi, 10 iunie 2022.

Astfel, vor fi implementate măsuri de urgență, cu aplicabilitate imediată, pentru deblocarea situației în vămi, prin înființarea unui grup comun de acțiune care să coordoneze și să sincronizeze activitățile imediate ale autorităților din Republica Moldova și România în punctele de frontieră, pentru reducerea timpilor de așteptare pentru camioanele cu marfă.

S-a decis ca primul punct de frontieră, unde controlul si vămuirea se va face în echipe comune, va fi Leușeni-Albița, unde va fi testată această abordare novatoare, de tipul unei singure acțiuni de control, efectuată dintr-un singur punct.

Astfel, astăzi, 10 iunie, începând cu orele 12.00, echipele mixte româno-moldovene vor fi prezente în vama Albița-Leușeni, unde vor face analiza în teren pentru a operaționaliza deîndată lucrul în echipe mixte de control. Se așteaptă ca în câteva ore, cel puțin în punctul de frontieră Leușeni-Albița, timpul de așteptare al camioanelor cu marfă să se reducă considerabil.

De asemenea, pentru normalizarea situației în frontiere cu privire la transportul de marfă, oficialii moldoveni și români mai au în vedere încă două etape de dezvoltare a planului de contingență, pentru evitarea blocării pe viitor a transportului de marfă spre Europa și alte continente.

Planul de contingență pentru deblocare frontierelor, propus de Republica Moldova, se încadrează în cerințele de interoperabilitate prin integrarea procedurilor comune de lucru și sporirea rezilienței în domeniul criminalității transfrontaliere, inclusiv agenda pe combatere a corupției, ca deziderate importante în aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Oficialii români și moldoveni susțin că depun toate eforturile ca împreună să normalizeze situația în frontierele moldo-române, de asigurare a fluxului de transporturi de mărfuri și alimente către Europa, pentru a nu se crea premisele unei crize alimentare în spațiul european și mondial.

 Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a avut ieri întâlniri cu Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean, și alți factori de decizie ai Guvernului României și ai Ministerului afacerilor interne al României, specializați pe probleme de frontieră și vamă, precum și în managementul crizelor. În cadrul vizitei de lucru, ministrul a prezentat planul de contingență și a pregătit întâlnirea bilaterală dintre premierii Republicii Moldova și României.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

S-A DECIS! Primul punct de frontieră comun va fi Leușeni-Albița

S-A DECIS! Primul punct de frontieră comun va fi Leușeni-Albița

S-A DECIS! Primul punct de frontieră comun va fi Leușeni-Albița

loading ...