SÜDZUCKER MOLDOVA, ȚINTA UNUI DOSAR PENAL TRUCAT? Detalii AICI

18 feb 2022

Südzucker Moldova, vine cu o reacție, după ce a fost supusă atacului public și percheziției inițiate de către unul din procurori în baza dosarului penal trucat privind importul ilegal de zahăr și specifică că „importul a fost efectuat în cadrul acordului R. Moldova cu OMC conform contingentelor tarifare prevăzute de Legea privind aprobarea nomenclaturii combinate a mărfurilor nr. 172 din 25.07.2014”.

„Ancheta Serviciului Vamal în baza căreia au fost inițiate acțiunile procurorului se bazează pe premisa falsă precum că zahărul trebuie să fie supus licențierii, dat fiind faptul că este importat din țările CSI. Ca răspuns la interpelarea Serviciului Vamal, Ministerul Economiei al RM a confirmat legalitatea importului efectuat de către compania Südzucker Moldova și a explicat că se supune licențierii exclusiv zahărul importat în regimul comerțului liber, fără achitarea taxelor vamale, în cazul deficitului produsului dat în Moldova. Însă prevederea în cauză nu se extinde asupra zahărului importat în cadrul contingentelor conform acordului cu OMC din orice țară, inclusiv din țările CSI, cu achitarea taxei de import corespunzătoare, precum a și efectuat Südzucker Moldova. Mai mult decât atât, Moldova este obligată să primească zahărul importat, altfel ea va încălca prevederile acordului cu OMC care au prioritate față de legislațiile naționale ale țărilor membre ale OMC.
În anii precedenți întrebarea dată a fost la fel examinată de Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Serviciul Vamal, și legalitatea unui asemenea import a fost confirmată prin scrisoarea comună a organelor de stat menționate.

Compania Südzucker Moldova își exprimă protestul contra acțiunilor Serviciului Vamal și ale procurorului care, fără măcar să solicite documentația corespunzătoare de la companie, au inițiat percheziții și o campanie publică în presă în stilul practicii vicioase a autorităților precedente, ceea ce nu poate să nu creeze impresia unor acțiuni concertate intenționate din partea anumitor reprezentanți ai organelor de stat în scopul denigrării imaginii companiei Südzucker Moldova.

Un asemenea precedent ne îngrijorează și mai mult, dat fiind că asemenea acțiuni ilegale din partea reprezentanților puterii de stat pot fi îndreptate spre orice agent economic al Republicii Moldova. Dat fiind faptul că reprezentanții puterii de stat care au inițiat perchezițiile și ”scurgerea” informației secrete în presă trebuie să înțeleagă ce urmări eventuale negative pentru bugetul și reputația Republicii Moldova pot avea acțiunile ilegale contra unuia dintre cei mai mari investitori străini – concernul european Südzucker AG.

Compania Südzucker Moldova este îngrijorată de continuarea unei asemenea practici în Republica Moldova, în pofida cursului declarat de noua putere de stat către reforma justiției, îndreptată spre consolidarea statului de drept, protecția proprietății private și a dreptului tuturor cetățenilor și agenților economici la o anchetă echitabilă și la soluționarea echitabilă a conflictelor în judecată. Compania noastră s-a expus în repetate rânduri referitor la necesitatea reformei și a monitorizării externe a sistemului justiției, și a fost printre inițiatorii propunerii corespunzătoare prezentate în Cartea Albă a Asociației Investitorilor Străini în anii 2019 și 2021.

Având în vedere circumstanțele create, Südzucker Moldova propus convocarea de urgență a unei ședințe comune cu participarea Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor și a Serviciului Vamal pentru clarificarea chestiunii examinate, eliminarea oricăror suspiciuni privind legalitatea acțiunilor companiei noastre și încetarea ”PR-ului negru” cu folosirea acuzațiilor mincinoase. 

 

Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI A FOST INCLUS ÎN LISTA PRODUSELOR DE PRIMĂ NECESITATE

18 mai 2022

SISTEMELE CENTRALIZATE DE IRIGARE VOR FI MODERNIZATE. Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la unele acte normative

18 mai 2022

AM AJUNS SĂ O VEDEM ȘI PE ASTA: Benzina a depășit pragul de 30 de lei

18 mai 2022

UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI DIN ȚARĂ A SCUMPIT PÂINEA. Urmează majorări și la alte fabrici

18 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

SÜDZUCKER MOLDOVA, ȚINTA UNUI DOSAR PENAL TRUCAT? Detalii AICI

SÜDZUCKER MOLDOVA ȚINTA UNUI DOSAR PENAL TRUCAT? Detalii AICI

SÜDZUCKER MOLDOVA ȚINTA UNUI DOSAR PENAL TRUCAT? Detalii AICI

loading ...