PIEPT DE PUI ȘI TĂIEȚEI CU SALMONELLA, ÎN BUCATE PENTRU COPII

11 jul 2023
Iresponsabilitate la cote maxime din partea furnizorului de produse alimentare și a administrației unei tabere pentru copii cu sejur de zi, care activau ilegal; drept rezultat: focar de toxiinfecție alimentară la copii.

La începutul lunii iulie, ANSA a fost notificată de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău, cu privire la înregistrarea unui focar de toxiinfecție alimentară la Centrul de agrement pentru copii,  gestionat de fundația „Don Bosco”.

Astfel, inspectorii au efectuat un control inopinat la Centru de agrement. Au fost prelevate probele diurne ale bucatelor gata și ale materiei prime, livrate de compania SRL „La Pino Blic”( furnizor de produse alimentare).
 
Salmonella, în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui
Potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.
 
Furnizorul de produse alimentare și centrul de agrement activau ilegal
În rezultatul controlului, s-a constatat că unitatea „Don Bosco” activa în lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru unitate de alimentație publică și în lipsa permisului de funcționare a taberelor cu sejur de zi.
S-a mai scos în evidență și lipsa autorizației sanitar veterinare de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering de către SRL „La Pino Blic”.
 
Astfel, s-au depistat încălcări grave ale legislației în domeniul siguranței alimentelor și igienei alimentare precum:
  • neasigurarea trasabilității produselor alimentare achiziționate și a produselor culinare preparate în unitate;
  • lipsa meniului-model pentru alimentația copiilor, în timpul frecventării taberei de odihnă cu sejur de zi;
  • nerespectarea recomandărilor privind  regimului alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor;
  • lipsa condițiilor igienice de preparare a bucatelor  la blocul alimentar;
  • achiziționarea produselor alimentate de la unitatea de catering, în lipsa documentelor ce confirmă siguranța și calitatea produselor;
  • transportarea produselor alimentare cu mijloc de  transport neautorizat sanitar-veterinar.
  • deservirea bucatelor culinare pe teritoriul unității într-un cort mobil, amenajat necorespunzător, la temperatura ambientală;
  • nerespectarea încrucișării fluxului tehnologic;
  • lipsa comisiei de triere, constituită prin ordin al directorului instituției și a registrului de triaj al produselor ușor perisabile;
  • lipsa fișelor tehnologice de preparare a bucatelor, precum şi alte materiale informative privind procesul tehnologic;
Peste 30 de copii cu toxiinfecție alimentară
Potrivit ANSA, apariția focarului de toxiinfecției este cauză a iresponsabilității administrației fundației „Don Bosco”, cât și a unității de alimentație publică SRL „La Pino Blic” . În rezultat, peste 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție cu adresarea ulterioară la instituțiile medicale.

În urma neconformităților depistate, atât fundația „Don Bosco” cât și unitatea de alimentație publică „La Pino Blic” și-au sistat temporar activitatea. De asemenea, au fost aplicate contravenții în conformitate cu normele legale.

ANSA atenționează părinții să fie prudenți și să selecteze pentru agrementul copiilor doar tabere de odihnă/centre autorizate sanitar-veterinar.

Ancheta toxiinfecției alimentare este în curs de desfășurare.
 
loading ...