SĂPTĂMÂNA VERDELUI EUROPEAN. AURELIU CIOCOI: „O transformare ecologică autentică este înfăptuită doar prin eforturi comune”

02 jun 2021
Suntem în săptămâna Verde Europeană care este cea mai mare acțiune anuală din Europa privind politica de mediu și reunește participanți din guverne, industrie, organizații neguvernamentale, mediul academic și mass-media, în ideea unui schimb unic de idei și cele mai bune practici.

După adoptarea strategiei Uniunii Europene pentru biodiversitate pentru anul 2030, Săptămâna Verde are ca scop evidențierea contribuției pe care biodiversitatea o poate aduce societății și economiei, precum  și rolul pe care îl poate juca în sprijinirea și stimularea redresării într-o lume post-pandemică, aducând locuri de muncă și creștere sustenabilă. Noua strategie arată cum recuperarea este o oportunitate pentru un nou început, în cunoașterea faptului că este posibilă schimbarea transformativă. Este o șansă să ne regândim relația cu natura, să schimbăm activitățile care determină pierderea biodiversității și criza ecologică mai largă și să cântărim implicațiile pentru economia și societatea noastră.
În săptămâna Verde Europeană vor fi puse în discuție politicile UE, cum ar fi Acordul Verde European, și felul în care acestea pot ajuta la protejarea și restabilirea naturii, lăsându-i spațiu de recuperare și prosperare.

În acest context, astăzi,  2 iunie 2021, la Chișinău are loc Masa rotundă cu genericul ”Zero poluare pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă” evenimentul care urmărește scopul de a prezenta situația privind starea mediului în țara noastră, inclusiv, provocările din domeniul mediului și prioritățile de viitor.

„Ceea ce obișnuim să numim mediului înconjurător nu se oprește la frontierele statului, iar o transformare ecologică autentică este înfăptuită doar prin eforturi comune. În acest sens, Republica Moldova continuă să rămână un partener de bună credință în cadrul platformelor internaționale de dialog dedicate mediului și acțiunilor climatice” - a declarat Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar al Republicii Moldova.

Ne așteaptă o conlucrare activă cu Uniunea Europeană în realizarea obiectivelor Pactului Verde European prin politicilor publice ajustate dar și proiecte concrete precum este EU for Environment.
Suntem alături de comunitatea globală în acțiunile de conservare a biodiversității, reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, gestionare durabilă a resurselor de apă și prevenire a poluării cu substanțe chimice. Astfel, Republica Moldova a aderat la toate tratele internaționale din domeniul schimbării climei, cum ar fi Convenția ONU privind schimbările climatice, Protocolul de la Kyoto și mai recent Acordul de la Paris. Prin ratificarea acestor acte internaționale, țara noastră a recunoscut importanța schimbărilor climatice în context global și, în mod special, și-a asumat angajamente ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Datele recente arată, că noi am reușit să reducem cu 69% din emisiile de gaze cu efect de seră față de anul 1990.
 
 
loading ...