SE AȘTEAPTĂ NOI SCUMPIRI ALE FERTILIZANȚILOR. Ce spun importatorii?

02 aug 2022
Furnizorii de inputuri au fost invitați la Ministerul Agriculturii pentru a analiza posibilitățile de restructurare a graficului de plăți al agricultorilor, în condițiile în care fermierii se confruntă cu efectele secetei și înregistrează recolte reduse.

Distribuitorii de inputuri au declarat că se vor solidariza și că vor identifica soluții pentru agricultorii care au demonstrat un nivel înalt de disciplină contractuală. Tot ei spun că, numărul de cazuri când agricultorii nu își onorează obligațiile de plată este semnificativ, iar furnizorii de inputuri sunt nevoiți să își asume riscul investiției.

Cu referire la debitori, e o problemă veche, care a fost dintotdeauna, nu neapărat anul curent. Dar este o problemă majoră pentru sectorul agricol. Asta ține mai mult de cultura de afaceri și de perceperea afacerii în agricultură. Sigur, fiecare companie are instrumentele sale pentru a încasa banii la timp, a declarat pentru AGROMEDIA, Sergiu Crețu, reprezentat companie de imputuri.

O altă problemă discutată la ședință s-a referit la faptul că în contextul crizei din regiune, pentru a asigura necesitățile agricultorilor, furnizorii de inputuri sunt constrânși să identifice căi alternative de import al îngrășămintelor, menționând că întâmpină numeroase probleme logistice.

Cunoaștem cu toții care sunt provocările la capitolul importul îngrășămintelor din Federația Rusă: războiul, lanțul logistic anevoios. Din spusele reprezentanților ministerului, urmează a fi întreprinse un șir de măsuri, cum ar fi încercarea de a fluidiza traficul către porturile din România. La Giurgiulești, am înțeles că vor fi elaborate lucrări de optimizare, la fel și la calea ferată. De asemenea, se duc negocieri cu Kazahstanul ca să putem importa pe o cale mai eficientă îngrășămintele. Mai sunt sursele alternative, de exemplu, Orientul Mijlociu, dar sunt mai scumpe. În condițiile actuale ale agriculturii, sigur că se caută soluții mai ieftine, menționează Sergiu Crețu.

Mai mult, potrivit importatorilor, prețurile la fertilizanți sunt volatile și variază de la o săptămână la alta. Scumpirile la îngrășăminte nu se opresc aici, se așteaptă majorări cu încă 5, 10%.  

Cât despre majorări de preț la îngrășăminte, este o necunoscută, dar la general, tendințele sunt în creștere. Poate nu de 3, 4 ori cum s-a întâmplat până acum, dar ușoare creșteri vor fi, poate 5, 10%. Deja prețurile la produsele fitosanitare au atins cote maxime și asta influențează direct randamentul investiției în agricultură. Fermierii nu vor mai aplica cantitățile necesare de îngrășăminte, vor căuta soluții mai ieftine, sau unii, în general vor renunța, din lipsă de surse financiare, susține Sergiu Crețu.
 
loading ...