SECETA AR PUTEA DIMINUA RECOLTA AGRICOLĂ DIN ACEST AN

26 mai 2022
Agricultorii din raionul Ștefan-Vodă își fac griji de consecințele pe care le va avea seceta din acest an. Fermierii presupun eventuale diminuări ale recoltelor agricole, din cauza lipsei precipitațiilor.

Potrivit Ministerului Agriculturii, totuși, starea culturilor este diferită, în dependență de planta premergătoare și de cantitatea de umiditate prezentă în sol în momentul efectuării lucrărilor.

Agricultorii au fost vizitați de ministrul agriculturii, Viorel Gherciu și directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Boris Boincea.

Scopul vizitei a fost de a examina starea culturilor cerealiere și a leguminoaselor producătoare de boabe, de a afla despre procesele tehnologice utilizate de către agricultori și despre necesitățile unităților agricole din raion.

Fermierii au solicitat intervenția statului în asigurarea activității unor puncte de lansare a rachetelor antigrindină, pentru a spori protejarea terenurilor agricole în caz de necesitate.  

Ministrul a discutat cu agricultorii și cu reprezentanții autorităților publice locale despre prognozele pentru recolta de cereale, mijloacele de sporire a fertilității solului și despre importanța menținerii solului prin prisma respectării principiilor asolamentului.

Boris Boincean a recomandat agricultorilor să țină cont de particularitățile biologice ale plantelor, să exploateze rațional solul, să diversifice speciile de plante cultivate, să monitorizeze elementele nutritive din sol în perioada vegetației și să înlocuiască lucrările convenționale ale solului cu practicile agricole No-Till.

 În cadrul vizitei, ministrul a mers și la stațiunea de captare și pompare pe masivul de irigare Căușeni, care nu mai este funcțională din anul 1994. Reprezentanții autorităților publice locale au comunicat că necesitățile de irigare ale agricultorilor din regiune sunt enorme și că reabilitarea stațiunii ar fi o soluție optimă pentru terenurile arabile, în deosebi în contextul lipsei precipitațiilor. În acest sens, ministrul a comunicat că, majorarea suprafețelor terenurilor agricole irigate este o prioritate și că autoritățile sunt preocupate de reducerea impedimentelor pentru producătorii agricoli în irigarea culturilor.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

SECETA AR PUTEA DIMINUA RECOLTA AGRICOLĂ DIN ACEST AN

SECETA AR PUTEA DIMINUA RECOLTA AGRICOLĂ DIN ACEST AN

SECETA AR PUTEA DIMINUA RECOLTA AGRICOLĂ DIN ACEST AN

loading ...