SECTORUL AGRAR DIN R. MOLDOVA ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE: Ce spune FAO despre capacitatea de adaptare

30 dec 2021
În Republica Moldova lipsește un mecanism eficient de coordonare a adaptării la schimbările climatice, iar cunoștințele necesare privind riscurile și vulnerabilitățile ce țin de schimbările climatice sunt insuficiente. Acestea sunt concluziile unei analize preliminare efectuată de experți ai Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), anunță AGROMEDIA cu referire la moldpres.md.
 
Evaluarea făcută de experți reflectă capacitatea instituțiilor, la nivel național și regional, responsabile de domeniul agrar, de a coordona procesul de adaptare la schimbările climei și prezintă lacunele și constrângerile care acționează ca niște bariere în progresul de planificare a adaptării și implementarea acesteia în agricultură. Analiza a fost elaborată în cadrul proiectului Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Integrarea adaptării în procesele de planificare pentru reducerea vulnerabilităților la schimbările climatice, la nivel local și central, în sectorul agricol din Republica Moldova (Ag-SAP).
 
În cursul evaluării au fost identificate necesitățile pe opt dimensiuni de capacitate: conducere și guvernanță; cadrul instituțional și legal; dimensiunea de planificare și implementare a adaptării; parteneriatul între instituțiile de resort și sectorul privat; monitorizare și evaluare; informații climatice și evaluarea riscurilor; schimbările climatice și dimensiunea de gen și mobilizarea sectorului privat.
 
„În timpul evaluării, la dimensiunea conducere și guvernanță a fost identificată prioritizarea insuficientă a adaptării la schimbările climatice din mai multe motive, inclusiv volatilitatea politică și administrativă. La fel, evaluarea mai relevă deficitul de personal specializat în adaptarea la schimbările climatice, inclusiv în adaptarea instituțiilor de stat. A fost constatată suprapunerea sau ambiguitatea în competențele unor instituții naționale, integrarea insuficientă a măsurilor de adaptare la schimbările climatice în strategiile și politicile de dezvoltare sectorială și armonizarea lor intersectorială, precum și resursele financiare limitate pentru integrarea procesului de adaptare la schimbările climatice în agricultură”, a opinat Anisorc Brito Ramirez, expertul care a efectuat evaluarea.
 
Rezultatele evaluării vor fi reflectate în Planul de Dezvoltare a Capacităților pentru sectorul agrar.
 
Sursa: https://www.moldpres.md/
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN REGIUNEA DE SUD A ȚĂRII au dezbătut Strategia națională de dezvoltare agricolă

25 jan 2022

SE SCUMPESC. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Limitele stabilite de ANRE

25 jan 2022

APROVIZIONAREA ŞI DISTRIBUIREA INPUTURILOR AGRICOLE DISCUTATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI

24 jan 2022

GRIPĂ AVIARĂ DEPISTATĂ ÎN RAIONUL TELENEȘTI. Ce despăgubiri vor primi proprietarii păsărilor nimicite

24 jan 2022

MINISTERUL MEDIULUI vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

24 jan 2022

SECTORUL AGRAR DIN R. MOLDOVA ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE: Ce spune FAO despre capacitatea de adaptare

SECTORUL AGRAR DIN R

MOLDOVA ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE: Ce spune FAO despre capacitatea de adaptare

SECTORUL AGRAR DIN R. MOLDOVA ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE: Ce spune FAO despre capacitatea de adaptare

loading ...