Producătorii de legume au avut ocazia să participe la primul seminar informativ-practic dedicat tehnologiilor avansate de creștere a castraveților și tomatelor. Specialiștii prezenți la eveniment au oferit informații despre tehnologiile moderne de creștere a tomatelor și castraveților, acoperind metode inovative de fertilizare și protecție a culturilor. La eveniment au participat 37 de legumicultori din diverse raioane ale țării.
Scopul evenimentului a fost atât informarea legumicultorilor despre bunele practici agricole și mecanismele de implementare ale acestora, cât și consolidarea sectorului – un proces început odată cu formarea primei asociații de profil la nivel național – APEL.
Iurie Begal, consultant în legumicultură, a împărtășit cunoștințe privind metodele de optimizare a proceselor de creștere în câmp deschis. Acesta a vorbit despre cerințele și condițiile pentru creștere: calitatea răsadului, pregătirea solului, plantarea mecanizată etc.
Lidia Catîrău, expertă în legumicultură , a făcut o prezentare despre eficientizarea proceselor în câmp protejat pentru a asigura o roadă omogenă a castraveților și roșiilor, aspect care poate asigura accesul la piața internă și externă și profituri mărite pentru producători. Totodată, experta a subliniat importanța schimbului de informații dintre legumicultori și implementarea tehnologiilor moderne.
Eugen Țurcan, consultant în legumicultură, a detaliat protecția integrată a castraveților și tomatelor, subliniind necesitatea și importanța azotului în dezvoltarea acestor culturi.
În cadrul evenimentului, legumicultorii au făcut cunoștință cu directorul executiv al APEL, Iurie Hurmuzachi, selectat prin concurs și votat de consiliu de administrație al asociației. Proaspăt numit în funcție, acesta a prezentat principalele direcții strategice ale APEL, accentuând capacitatea de a influența politicile publice pentru dezvoltarea sectorului, insuficient valorificat în ultimii ani de către instituțiile statului.
Pentru partea practică, participanții s-au deplasat la GȚ "Leontiev Andrei ", membru al consiliului APEL, care deține o seră performantă cu legume cu o suprafață de 1 ha și alte 7 ha de legume în câmp deschis. Afacerea este ajustată la standardele moderne, fiind dotată cu un sistem de irigare și implementând bune practici agricole.
Seminarul informativ-practic a demonstrat că legumicultorii din Moldova au nevoie de asemenea evenimente, prin care să aibă acces la cunoștințe și să formeze rețele de comunicare și schimburi de experiență.
Seminarul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Legume (APEL), în colaborare cu Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, USAID Moldova.
Sursa: FARM