Seceta și temperaturile extreme afectează semnificativ culturile agricol din toată țara. Fermierii solicită instituirea stării de urgență în agricultură. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că „problemele pot fi soluționate și fără stare de urgență”.
Sergiu Spinei administrează 200 de hectare de teren în raionul Anenii Noi. În acest an, a semănat porumb, floarea soarelui, grâu și rapiță. Agricultorul spune că din cauza vremii toride, cel mai mult a fost afectat porumbul, scrie Moldova1.
Facem agricultură, pot spune, una din cele mai performante din Republica Moldova. Avem utilaje scumpe, facem ceea ce vor face majoritatea peste 10-15 ani.
Problema este una, poți să faci ce vrei, dar dacă nu este apă nu se primește absolut nimic. Anul acesta eu văd nu numai secetă, anul acesta eu văd secetă, plus arșiță, spune Sergiu Spinei.
Seceta a afectat toate culturile. Din cauza temperaturilor înalte, lanuri de porumb au fost afectate în totalitate. Agricultorii spun că același lucru poate fi observat și la floarea-soarelui, și la sfecla de zahăr.
Sergiu Spinei spune că se ocupă cu agricultura de 20 de ani, iar pagube atât de mari înregistrate în urma arșiței nu a mai avut. Deși folosește tehnici performante în agricultură, situația nu poate fi evitată în condiții extreme, spune el.
Cel mai afectat este porumbul, după acesta floarea-soarelui. Rapița și grâul a scăpat, să zicem așa, cu toate că au întârziat ploile și acolo. Floarea-soarelui - aparatul digestiv este verde, boabele sunt goale. Noi nu strângem iarbă sau frunze, strângem roadă, roada este compromisă. Eu cred că mai mult de o tonă nu o să fie, a menționat agricultorul Sergiu Spinei.
Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au cerut Ministerului Agriculturii instituirea stării de urgență în agricultură. Aceștia anunță că cele mai afectate de secetă sunt raioanele Cantemir, Cahul și Taraclia.