SEZONUL ZMEUREI A ÎNCEPUT CU PREȚURI MULT SUB AȘTEPTĂRILE FERMIERILOR. Care e prețul de pornire, AICI

20 jun 2022
Săptămâna trecută a început sezonul vânzării pentru zmeura timpurie. Oferta este mică, în mare parte, pe piață avem zmeură din soiurile Novost Kuzmina și Rubin, cultivate în ferme mici din centrul și unele regiuni nordice ale țării, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.com.

Calitatea pomușoarelor este medie: culoare frumoasă, fructe destul de dulci, dar mici. Prețul în piețele angro din Chișinău este de 60-65 lei/kg.

Pentru fermierii-vânzători, prețurile par a fi oarecum subestimate. La fel, prețurile la zmeura pentru export, în Polonia, anunțate zilele trecute de mai mulți comercianți, au provocat o mare nemulțumire - 45 lei/kg (2,34 dolari/kg).

Mulți operatori ai pieței de fructe și pomușoare din Moldova sunt conștienți de recolta de zmeură prognozată relativ scăzută pentru 2022 în Serbia, România și Polonia. Și, de asemenea, despre problemele așteptate la capitolul furnizare a zmeurei din Ucraina.

În grupurile specializate de agricultori, pe rețelele de socializare s-au difuzat informații că zmeura pentru congelare se cumpără în prezent de pe piața sârbă, la prețul de 75 lei/kg. Există și rapoarte despre prețul de pornire a zmeurei în Polonia, la nivelul de 8-9 euro/kg.

Având în vedere toate acestea, producătorii moldoveni au sperat că reprezentanții locali ai companiilor comerciale și de procesare vor veni cu o ofertă de preț mult mai generoasă pentru zmeură.

Cum se va dezvolta dinamica pieței în situația actuală este încă neclar. Într-o săptămână sau zece zile vor intra pe piață numeroși producători de zmeură din regiunile nordice: Dondușeni, Briceni, Edineț.

Cu toate acestea, recolta de zmeură (în special din plantațiile neirigate, care reprezintă marea majoritate) din acest an, nu este mare. În consecință, oferta nu va fi prea mare, iar cea mai activă perioadă de vânzare va fi mai scurtă decât anul trecut. Această împrejurare va „atenua” într-o oarecare măsură dificultățile de transport și logistică, apel la care exportatorii au considerat de cuviință stabilirea prețurilor de pornire la zmeură, mult mai mici decât nivelul preconizat. Adică, echilibrarea în sus a prețurilor nu este exclusă.

Mai mult, fabricile de conserve și întreprinderile de congelare a fructelor și pomușoarelor din Moldova și-au anunțat în urmă cu o lună intenția de a achiziționa circa 1.000 de tone de zmeură pe piața internă.
loading ...