SFECLA DE ZAHĂR – UNA DIN CULTURILE CARE ÎNCĂ MAI POATE FI SALVATĂ

28 jul 2022
Sfecla de zahăr este una din culturile care încă mai poate fi salvată, dacă în următoarele săptămâni vom avea parte de precipitații. Producătorii spun că recolta e pe muchie de cuțit, totul „este în mâinile ploii”.

Compania agricolă „Agro-SZM”, producător de sfeclă de zahăr, a semănat anul acesta 3000 de hectare de sfeclă. Despre profit nu putem vorbi, dar speranță că nu vom ieși în pierderi încă mai avem, susține Victor Hropotinschi, administratorul companiei.

Sfecla este curată, îngrijită, fără buruieni, dar, din păcate, e secetă. Este greu de spus ce vom avea. Suntem într-un punct critic, totul depinde de ploaie. Putem să avem roadă bună, chiar și până la 50 de tone la hectar, dacă în timpul apropiat va ploua, dar putem să nu ne alegem cu nimic, dacă în următoarele două săptămâni nu vor fi precipitații, a declarat pentru AGROMEDIA, Victor Hropotinschi.

Problemele cu care se confruntă producătorii și procesatorii sfeclei de zahăr au fost puse în discuție și la Ministerul Agriculturii. Producătorii ar solicita un preț mai mare de achiziție decât cel oferit de companiile procesatoare. Motivul invocat de aceștia este evoluția prețurilor la semințe, îngrășăminte, la inputuri agricole și la serviciile utilizate în lucrările de pregătire a solului. La rândul lor, exponenții din sfera industriei de procesare a sfeclei de zahăr susțin că, din cauza majorării prețului la gazele naturale, profitabilitatea este infimă.

Cu referire la acest subiect, Victor Hropotinschi susține că prețul pentru sfecla de zahăr este dictat de prețul mondial al zahărului. În prezent, avem preț bun în țară.

Moldova este o țară foarte riscantă pentru sfecla de zahăr pentru că e o cultură care iubește multă apă. Dar, nu poate prețul sfeclei să fie mai mare decât cel al zahărului.

De exemplu, anul trecut, am semănat sfeclă de zahăr pe o suprafață de 2700 de hectare, iar recolta a fost de 55 de tone la hectar. 30 de tone au constituit nivelul de rentabilitate, iar celelalte 25 de tone au fost profit. Practic unul din cele mai mari profituri obținute anul trecut. Anul acesta, presupunem că nivelul de rentabilitate va fi de 40-43 de tone la hectar. Dacă plouă bine și recoltăm peste 42 de tone, ajungem la varianta zero și nu vom avea pierderi. La ziua de astăzi, nu putem spune că e catastrofă, suntem încă în așteptare, sperăm că ne vom bucura de ploaie zilele următoare, a menționat administratorul „Agro-SZM”.

Cooperarea sectorială trebuie extinsă, întrucât producătorii și procesatorii sunt în relații de dependență directă. Necesitățile economice ale ambelor părți trebuie satisfăcute, din acest motiv trebuie să fim transparenți în livrarea informațiilor. Cultivarea și prelucrarea sfeclei de zahăr este o ramură strategică pentru țara noastră. Astfel, atât producătorii cât și fabricile de zahăr existente trebuie să-și continue activitatea. În acest sens, ministerul este deschis și receptiv la sugestiile agricultorilor, pentru a identifica instrumente optime de stimulare a sectorului, a declarat ministrul, Vladimir Bolea.

În anul curent, suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr constituie circa 13 mii de hectare, cu circa 3 mii de hectare mai puțin decât anul trecut.
loading ...