- Irigare de suprafață: sistem de inundații, bazin, metoda de bord, metoda brazdelor
- Irigare subterană: Irigare prin picurare
- Irigare deasupra capului: Irigare prin aspersie
În acest sistem, risipa de apă este mai mare; creșterea buruienilor este excesivă, există riscul de boli de scoarță precum putregaiul, deoarece trunchiul copacului rămâne în contact cu apa mai mult timp. Este potrivit pentru livada cu vârsta peste 8-10 ani.
Avantaje:
- Întregul sol este complet saturat cu apă.
- Întrucât implicarea lucrătorului este mai mică, costul operațional este, de asemenea, mai mic în această metodă.
- Rozătoarele sunt controlate într-o măsură considerabilă.
- Prin inundare, copacii sunt bine protejați de îngheț, deoarece căldura latentă a apei este mai mare.
Dezavantaje:
- Pomii din livezi suferă grav din cauza suprairigarii dacă apa nu este scursă rapid și în timp util.
- Metoda nu poate fi folosită decât dacă terenul este uniform.
Sistemul de bazin: în acest sistem, bazinele din jurul trunchiului sunt legate direct între ele printr-un canal de strâmtoare. Risipirea apei și creșterea buruienilor sunt mai puține în acest sistem. Cu toate acestea, apa care trece prin canal atinge direct trunchiul copacului și, prin urmare, riscul de răspândire a bolilor scoarței este mai mare. De asemenea, curgerile de apă îndepărtează gunoiul de grajd din bazinul copacului și îl depozitează la capătul canalului. Acest sistem este potrivit pentru pomii fructiferi tineri.
Avantaje:
- Util în special în solul cu textura liberă, unde metoda de inundare sau brazdă are o limitare.
- Stagnarea apei într-o doză de bazin nu are loc, deoarece excesul de apă curge în bazinul următor și este în final drenat.
Dezavantaje:
- Nutrienții prezenți în sol într-un bazin sunt spălați și mutați în bazinul următor.
- Agenții patogeni din sol, dacă există în solul unui bazin, sunt transportați în alte bazine și, prin urmare, solul acelor bazine este, de asemenea, contaminat.
Sistem de bazin modificat: acesta este un sistem îmbunătățit față de sistemul de bazin. În acest sistem, canalul principal trece între liniile copacilor, iar bazinele sunt legate independent prin canale secundare mici. Trebuie acordată atenție blocării subcanalelor după ce bazinul a primit suficientă apă. Dimensiunea bazinului crește odată cu creșterea dimensiunii copacului în fiecare an.
Acesta este un sistem bun de irigare pentru livadă tânără de până la 6-8 ani și, de asemenea, pentru regiunile aride, cu deficit de apă. Incidența bolilor scoarței este mai mică și este posibilă recoltarea intercalată.
Metoda brazdei: acest sistem este potrivit pentru culturile de legume și în zonele neîngrijite de livadă, în special pentru livada veche. Faceți brazde adânci de 20-30 cm de fiecare parte a copacului, la distanța adecvată, în funcție de vârstă și răspândirea plantei. Limitați lungimea brazdei la 25-30 m doar pentru a evita risipa de apă de irigare. In acest sistem, apa se mișcă încet în brazde în zona dintre rânduri. Copacii sunt hrăniți prin mișcarea laterală a apei. Apa de consum este mai puțină în acest sistem și nu există riscul de apariție a bolilor scoarței. Saturația zonei rădăcinii este comparativ mai mică. Nu este potrivit pentru culturi intercalate și îngrășăminte verde.
Avantaje:
- Pierderea de apă prin evaporare este mai mică.
- Apa de irigare este capabilă să atingă o adâncime mai mare a solului.
- Acolo unde solul are un conținut mai mare de argilă, metoda este considerată a fi deosebit de potrivită.
Dezavantaje:
- Metoda nu este potrivită în sol poros pentru percolare verticală ridicată.
- Multe rădăcini de hrănire situate aproape de suprafața solului pot fi deteriorate sau tăiate în timpul deschiderii brazdelor.
Metoda de frontieră: această metodă este numită și metoda Sara. Pentru a iriga prin această metodă, terenul este împărțit în fâșii lungi prin creste relativ largi. Fiecare fâșie este apoi irigată cu un canal de apă, cu excepția cazului în care este complet saturată.
Sursa: Chimplant-Consulting SRL