Membrii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, AIPA, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală USAID s-au întrunit pentru a discuta despre problemele stringente și perspectivele de dezvoltare ale sectorului.
Președinții Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare au enunțat principalele probleme cu care se confruntă fermierii, printre care: prețul mare al apei, excluderea din regulamentul de subvenționare a sistemelor de irigare pentru culturile de câmp și legume, lipsa surselor financiare pentru modernizarea sistemelor centralizate de irigare.
De asemenea, în urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din țară au nevoie de o asociație umbrelă, care să le reprezinte interesele și să coordoneze activitatea în mod centralizat.
Este nevoie să formăm o asociație care să ne unească pe toți și să ne reprezinte interesele. Avem nevoie de specialiști care să ne consulte atât pe problemele tehnice, cât și atunci când e vorba despre proiecte de finanțare, regulamente de subvenționare.
De asemenea, ne-am dori să fie revizuit termenul limită de depunere a dosarului pentru subvenționare, care , în prezent este 30 septembrie. Din simplul motiv: fermierii nu se încadrează cu lucrările efectuate, necesar de a fi menționate în dosar, în acest termen.
O altă problemă: în localitatea noastră, activează a fost format un GAL, în cadrul căruia, toate entitățile jurdice pot apela la diferite proiecte de finanțare, cu excepția Asociațiilor Utilizatorilor de Apă. Rugăm ministerul, AIPA să luați în considerație acest aspect, a declarat Larisa Ciobanu, reprezentant AUAI ACVA GRUP, Puhăceni, Anenii Noi.
Printre problemele cu care ne confruntăm este lipsa unui consultant/specialist, care ar putea să ne ajute să pregătim dosarele pentru proiectele de finanțări. De exemplu, recent am depus dosarele pentru subvenții la energia electrică și o bună parte dintre utilizatori nu au reușit să o obțină pentru că nu au actele în regulă.
O altă problemă este faptul că de la subvenționare au fost eliminate legumele și cerealele. Irigarea nu este utilizată de către fermieri la maxim pentru că apa este scumpă. La noi în asociație, apa în câmp costă 4 lei/m3. Pentru o irigare, sunt necesari 400-500m3/ha. Când agricultorul este susținut de stat, poate să facă față cheltuielilor, dar de sine stătător este mai complicat.
Un alt aspect, regulamentul de subvenționare prevede ca, la procurarea unei mașini de irigat, fermierul trebuie să aibă contract de arendă a terenului pe minim 10 ani. Și aici este problemă cu actele și e un impediment pentru producători, a menționat Dorin Jardețchi, președinte AUAI „Varnița”.
Scopul evenimentului: „Situația actuală și perspectivele de dezvoltare a sectorului de irigare” a fost de a aduna la masa de discuții ambele sectoare: cel public, care elaborează și implementează politici în sectorul de irigare și reprezentanții membrului asociativ, producătorii agricoli, susține Ina Butucel Director componentă politici și mediul de afaceri, USAID RCRA.
Ne-am propus să le oferit o platformă de discuții pentru a enunța problemele din sector și a le transmite reprezentanților statului pentru soluționare.
Ambele părți și-au prezentat viziunile, perspectivele de dezvoltare a sectorului, care le oferă noul cadru de politici, inclusiv cel de subvenționare, dar și noul cadru instituțional al Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, recent creată.
Fermierii au vociferat dorința lor de a înființa o Asociație umbrelă, care să-i reprezinte. Noi vom încerca să facilităm organizarea acesteia prin oferirea suportului consultativ, de expertiză pentru a întreprinde pașii legali corecți în procesul de înregistrare Asociației respective, a declarat Ina Butucel.
Potrivit ultimelor date oficiale, în Republica Moldova funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare. Suprafața irigată anuală fiind de circa 60 de mii de hectare din totalul de două milioane de hectare.