STOP AMBROZIE! Sloganul pentru lunile august-septembrie a oamenilor alergici la polenul de ambrozie

16 aug 2021
Pentru unele persoane, luna iulie-august este motiv de bucurie, în care pot profita de plimbări în parcuri și păduri sau se pot relaxa în mijlocul naturii.

Nu și pentru persoanele alergice la ambrozie! De câțiva ani ne confruntăm cu un fenomen neplăcut de extindere a ariilor de creștere a unei plante anuale, perene, sub numele de ambrozie, ce cunoaște o expansiune rapidă pe întreg teritorul Republicii Moldova, dar, în special, pe teritoriul municipiului Chișinău.

Dacă până nu demult, majoritatea din noi nici nu cunoșteam despre existența acestei ierbi, mai nou, fiecare poate detecta în cercul de prieteni, familie sau cunoscuți persoane care suferă de alergii severe la polenul de ambrozie. Polenul acestei plante prezintă un impact negativ pentru sănătatea populației, fiind considerat un alergen foarte agresiv, dar și foarte periculos.
Trebuie să menționăm că planta de ambrozie poate fi întâlnită oriunde, iar capitala este invadată, la propriu, de această cultură. Denumită și - Planta rea, ambrozia crește, în special, pe terenurile lăsate în paragină de la marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții, în locurile lipsite de vegetație sau cele neîngrijite, dar se dezvoltă bine și pe pajiști, câmpuri, livezi, podgorii, grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui.

O plantă matură atinge înălțimea de 2 metri și poate produce în jur de 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen, care sunt ușor răspândite de rafalele de vânt la zeci de km. Lunile iulie–septembrie reprezintă perioada precoce de creștere și dezvoltare a ambroziei, şi, uneori, se poate extinde chiar și până la mijlocul toamnei, la sfârşitul lunii octombrie.

ATENȚIE! A nu se subestima acțiunea dăunătoare a acestui alergen puternic. Polenul de ambrozie afectează atât copiii, cât și adulții și se manifestă prin:

1) Rinoconjuctivită, însoțită de strănut frecvent, prurit la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreții nazale abundente, ochi roșii;
2) Accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respirație sau respirație șuierătoare;
3) Afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczeme;
4)  Șoc  anafilactic  –  cea  mai  severă  reacție  alergică,  cu  debut  brusc, neașteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitând intervenție medicală urgentă.

Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi a anunțat faptul că, condițiile climaterice din acest an favorizează creșterea și răspândirea ambroziei în toate regiunile țării.
Haideți să fim solidari și să dăm o mână de ajutor comunității întregi!

În cazul în care depistați prezența unui lot afectat de ambrozie, în orice localitate a țării, nu ezitați să informați autoritățile locale specializate, așa ca Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică și subdiviziunile
sale teritoriale, pentru a interveni în combaterea și lichidarea ambroziei din zona indicată.


 poza: canal2.md
 
loading ...