CAISELE DIN JORA DE JOS ÎN ȚARA VULTURULUI ALB. Producătorul Petru Maler exportă fructele în Polonia

06 aug 2021
Există anumite persoane pentru care îndeplinirea unui scop înseamnă stabilirea altor noi obiective. Din această categorie face parte și producătorul agricol Petru Maler, membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din Orhei, „Jorile”. Pe lângă livezile de vișin, cireșe, prun, măr pe care le deține, acum trei ani dumnealui a înființat și o livadă de 10 ha de caise, iar luna acesta a cules prima roadă, anunță AGROMEDIA cu referire la sda.gov.md.

Agricultura este domeniul care îi permite lui Petru Maler să experimenteze cel mai mult. A optat pentru livada de caise din dorința de a încerca ceva nou și de a afla cât de profitabile sunt asemenea fructe pe piață. „O decizie bună luată la timp” – consideră acum antreprenorul, ținând cont că produsele urmează să ajungă zilele acestea pe piața de desfacere din Europa. În momentul vizitei, caisele erau sortate și duse la frigider, unde urmau să fie răcite timp de câteva zile, iar ulterior transportate și livrate în Polonia.Caisele, o decizie bună luată la timp

„Piața din Europa nu este ușor de pătruns, dar nu e nici imposibil. Dacă fructele au calibrul și calitatea necesară, plus un gust bun, acestea pot ajunge acolo unde ne dorim”, a menționat protagonistul istoriei noastre.

Anul acesta agricultorul a reușit să obțină o recoltă de 4 tone de caise la hectar.

„Ținând cont că e prima roadă, rezultatul este pe măsura așteptărilor. În vreo doi - trei ani sigur o să ajungem și la o recoltă de peste 20 tone la hectar”, a afirmat domnul Maler.

Totuși, curajul, ambiția și perseverența care îl caracterizează nu ar fi fost îndeajuns dacă nu exista accesul la irigare. Odată cu reabilitarea sistemului centralizat de irigare (SCI) „Jora de Jos”, prin intermediul programului Compact, producătorii din zonă nu se mai roagă de ploaie la fiecare an secetos. Chiar dacă vara aceasta a venit la pachet cu precipitații frecvente și abundente, Petru Maler oricum a irigat.

„În acest sezon am folosit aproximativ 70 mii metri cubi de apă pentru irigare. Ploaia e binevenită, dar nu înlocuiește irigarea necesară pentru toate culturile agricole. Doar astfel putem ajunge la produse de calitate, criteriu ce dictează prețurile la vânzare”, a relevat Petru Maler.

Cum a scăpat dl Maler de problema supraproducției pe piață

Întrebat dacă s-a ciocnit cu problema supraproducției pe piață, de care se plâng la moment mulți agricultori, antreprenorul a menționat că o analiză minuțioasă a pieței de rând cu un plan bine pus la punct te scutește de o asemenea dilemă. Nici la capitolul forței de muncă dumnealui nu întâmpină greutăți. Cu peste 40 de angajați permanenți plus sezonieri, se realizează fără dificultăți procesele agricole precum culesul, sortarea, ambalarea și altele.  

În total Petru Maler gestionează mai mult de 400 ha de terenuri agricole în aria de deservire a SCI „Jora de Jos”. S-ar părea că timpul liber este un adevărat lux pentru producător, însă potrivit dumnealui, lucrurile nu stau chiar așa. Antreprenorul spune că le reușește pe toate, inclusiv să combine viața pe câmp cu cea din familie și să urmeze și alte pasiuni, iar secretul constă în organizarea eficientă a activităților și delegarea responsabilităților.

 
loading ...